Απεργία πείνας από συλληφθέντες φοιτητές κατά της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη

Απεργία πείνας από συλληφθέντες φοιτητές κατά της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη

Ο 23χρονος που κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 300 ετών

 

Επιδεινώνεται η υγεία δύο φοιτητών, που προχώρησαν σε απεργία πείνας αφού φυλακίστηκαν για διαμαρτυρίες με αίτημα τη μεταρρύθμιση της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη και κινδυνεύουν με ποινές 300 και 135 ετών, εάν καταδικαστούν.


Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ο 23χρονος, γνωστός με Penguin, που ξεκίνησε την απεργία στις 15 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί για την προδικαστική κράτησή του, δεν μπορεί να σταθεί λόγω κόπωσης και συνεχούς ζάλης. Η ακτιβίστρια Panusaya, η οποία βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 2 Απριλίου, είχε αιμωδία και γι’ αυτό έλαβε ποτά επανυδάτωσης.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν πολλές κατηγορίες για τους ρόλους τους στις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις του θεσμού της μοναρχίας. Οι διαδηλωτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι νέοι φοιτητές, απαιτούν η βασιλική οικογένεια να υπόκειται σε περισσότερη διαφάνεια και να μην παρεμβαίνει στην πολιτική.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι επίσης η μείωση του προϋπολογισμού της μοναρχίας, ο διαχωρισμός του ιδιωτικού πλούτου του βασιλιά, η παραίτησή του από τον έλεγχο ορισμένων στρατευμάτων, η κατάργηση του νόμου περί απαγόρευσης κριτικής στην βασιλική οικογένεια αλλά και η διεξαγωγή έρευνας για τους νεκρούς ή αγνοούμενους επικριτές της μοναρχίας.

«Λιποθυμούσε συνέχεια. Η φωνή του ήταν χαμηλή και κουρασμένη. Δεν μπορούσε να σταθεί μόνος του γιατί θα κατέρρεε» είπε ο δικηγόρος του 23χρονου, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του μετά από που είχε βιντεοκλήση μαζί του.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση του νεαρού είναι φυσιολογική, όπως και της 22χρονης, και ότι «έδειχνε μόνο συμπτώματα κόπωσης από απεργία πείνας».

Γράμμα στην αδελφή του


Την περασμένη εβδομάδα, η οικογένεια του Penguin μοιράστηκε ένα γράμμα προς την αδερφή του μέσα από τη φυλακή. «Φρόντισε τον εαυτό σου, μελέτησε σκληρά και φρόντισε τον μπαμπά και τη μαμά», είπε. «Είναι σημαντικό, όταν δεν είμαι πλέον εδώ, να πεις σε όλους για τον αδερφό με τον οποίο μεγάλωσες, τι πιστεύει, τι έχει κάνει και τι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει» γράφει ο φοιτητής.

Και εκφράζει την ελπίδα ότι η ιστορία που θα λέει η αδελφή του «σε άλλους, θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να έχουν πίστη και να αντέξουν, ώστε να πράξουν για τις πεποιθήσεις τους».

Ο δικηγόρος θα ζητήσει ξανά να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο πελάτης του αλλά δεν περιμένει να γίνει δεκτό το αίτημά του, το οποίο έχει απορριφθεί τις προηγούμενες φορές.

Τουλάχιστον 17 άτομα που κατηγορούνται σε σχέση με τις διαμαρτυρίες βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση, αφού τα δικαστήρια απέρριψαν αιτήματα για εγγύηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιούλιο του περασμένου έτους πάνω από 581 άτομα έχουν κατηγορηθεί για πολιτική δράση σχετικά με τις διαδηλώσεις, όπως η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις ή η δημοσίευση υποστηρικτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με Ταϊλανδέζους δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


 

Πηγή: The Guardian μέσω efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση