Οδύσσεια σε θάλασσα και ξηρά για 182 πρόσφυγες

Οδύσσεια σε θάλασσα και ξηρά για 182 πρόσφυγες

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Εμειναν τρεις μέρες σε ακυβέρνητο σκάφος μέχρι το Λιμενικό να ανταποκριθεί στο σήμα κινδύνου και στη συνέχεια οι αρχές τους μετέφεραν από δήμο σε δήμο σε Καλαμάτα και Πύργο και ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και θετικά κρούσματα κορονοϊού.


Πρώτα περιπλανήθηκαν τρεις μέρες ακυβέρνητοι στη θάλασσα, μέχρι να ανταποκριθεί το Λιμενικό στο σήμα κινδύνου και να αποφασίσει να κάνει επιχείρηση διάσωσης, και στη συνέχεια περιπλανήθηκαν άλλες τρεις μέρες στη στεριά, από δήμο σε δήμο, μέχρι να καταλήξουν οι αρχές πού θα τους μεταφέρουν.

Ο λόγος για τους 182 πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονταν από την Τουρκία στην Ιταλία, όταν η μηχανή έπαθε βλάβη και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Ηταν Μεγάλη Πέμπτη όταν το Alarm Phone, που εντοπίζει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο, ενημέρωσε το Ελληνικό Λιμενικό και το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης.

Τρεις μέρες μετά, την Κυριακή του Πάσχα, οι επιβαίνοντες έστειλαν αγωνιώδη μηνύματα στο Alarm Phone ότι τελείωσε το φαγητό και το νερό και ότι η παραμονή τους στο ακυβέρνητο σκάφος είναι επικίνδυνη, ιδίως στη φουσκοθαλασσιά της νύχτας. Τότε μόνο έδωσε οδηγίες το Λιμενικό σε παρακείμενο φορτηγό πλοίο να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης. Τελικά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πείστηκαν να μεταφερθούν στο πλησιέστερο λιμάνι, στην Καλαμάτα, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.

Αρχικά αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη δομή φιλοξενίας του Πύργου, τη γνωστή πρότυπη δομή στην Ανδραβίδα της κοινότητας Μυρσίνης. Δεν φάνηκε να προβληματίζει τις αρχές ότι η δομή έχει χωρητικότητα μόνο 80 θέσεις και στεγάζει ήδη 56 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ούτε τους πέρασε από το μυαλό, μέσα στην πανδημία, ότι θα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα οι νεοαφιχθέντες για κάθε ενδεχόμενο. Οπως προκύπτει από δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, η τύχη τα έφερε έτσι που κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρισκόταν στην πόλη. Με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών, έγιναν τεστ και βρέθηκαν 13 θετικά κρούσματα.

Σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε να μη γίνει η μεταφορά στον Πύργο, αλλά να τεθούν σε καραντίνα. Κι επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η γενική γραμματεία Υποδοχής δεν έχουν προβλέψει μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας να δημιουργήσουν έναν χώρο καραντίνας για έκτακτες, αλλά όχι απρόβλεπτες, αφίξεις, αποφασίστηκε να μείνουν οι άνθρωποι στην Καλαμάτα και να μετατραπεί σε χώρο καραντίνας η αποθήκη του λιμανιού.

Πώς ακριβώς θα λειτουργούσε προστατευτικά για τους ίδιους η παραμονή τους σε έναν χώρο αποθήκης, όλοι μαζί, 182 άνθρωποι, μεταξύ τους θετικά κρούσματα, ούτε αυτό το διευκρίνισαν οι αρχές. Επιστρατεύτηκε πάντως η Περιφέρεια Πελοποννήσου που σε συνεργασία με τον δήμο έφερε στρώματα, στρωματοθήκες και κουβέρτες, μοίρασε μάσκες και ατομικά αντισηπτικά και φρόντισε για το φαγητό, ενώ κλήθηκε για να βοηθήσει κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού.

Στη δομή του Πύργου


Μια μέρα μετά οι αρχές άλλαξαν και πάλι γνώμη και αποφάσισαν να γίνει η μεταφορά στη δομή του Πύργου, που θα λειτουργούσε τώρα σαν χώρος καραντίνας. Κι έτσι μεταφέρθηκαν 182 άτομα σε πέντε πούλμαν, θετικοί και αρνητικοί στον κορονοϊό όλοι μαζί, με πέντε λεωφορεία και συνοδεία περιπολικών στη δομή του Πύργου την Τετάρτη του Πάσχα. Η απόφαση δημιούργησε πανικό στις τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μυρσίνης επικοινώνησε με τον διοικητή της δομής και με τον δήμαρχο και τους τοπικούς βουλευτές και επισήμανε ότι η δομή «δεν είναι κατάλληλη για τη λειτουργία της με καθεστώς καραντίνας και περιοριστικών μέτρων για όλους τους πρόσφυγες, παλαιούς και νέους». Αλλά τελικά η έγνοια για την υγεία των προσφύγων φαίνεται πως παραμερίστηκε.

«Σήμερα η Δομή επιτηρείται από Αστυνομία και κυρίως Λιμενικό συνεχώς […] Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Υπάρχει, προς το παρόν, επιτήρηση πλήρης. Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε επιθυμούμε να “φυλακίσουμε” τους φιλοξενούμενους μέσα στη Δομή. Θα κάνουν λίγο υπομονή, για 14 ημέρες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης είναι μεγάλος», ανέφερε σε ανάρτησή του την Τετάρτη ο πρόεδρος. Για τον κίνδυνο της μόλυνσης των ίδιων των προσφύγων δεν περίσσεψε λόγος…


Πηγή: efsyn.gr

15

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση