«Καψόνι» των ιταλικών αρχών σε εκατοντάδες διασωθέντες πρόσφυγες

«Καψόνι» των ιταλικών αρχών σε εκατοντάδες διασωθέντες πρόσφυγες

Οι ιταλικές αρχές αναγκάζουν το «Sea-Eye 4» να κάνει τον γύρο της Σικελίας για να αποβιβάσει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στέλνοντάς του να ελλιμενιστεί στην πόλη Ποτσάλο, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ήδη στα ανοικτά του Παλέρμου, στην άλλη πλευρά του νησιού.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι ιταλικές αρχές έδωσαν τη σχετική διαταγή το απόγευμα της Τετάρτης ενώ ήδη το Sea-Eye 4, που διέσωσε συνολικά 415 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσόγειο, είχε χαράξει πορεία προς το Παλέρμο, πόλη ο δήμαρχος της οποίας είχε προσφερθεί να βοηθήσει.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, στην οποία ανήκει το πλοίο, επέκρινε την απόφαση της Ρώμης θεωρώντας πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να ταλαιπωρηθούν το πλήρωμα και οι διασωθέντες. «Είναι εντελώς ακατανόητο σ’ εμάς ότι το Ποτσάλο χαρακτηρίζεται το κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, όταν βρισκόμαστε ήδη στο Παλέρμο», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Γκόρντεν Ίσλερ.

«Μας αναγκάζουν σε δύο επιπλέον νύχτες πάνω στο πλοίο» 


«Οι μετανάστες που διασώσαμε, ανάμεσά τους περίπου 150 παιδιά και έγκυες, θα αναγκαστούν να περάσουν δύο επιπλέον νύχτες πάνω στο πλοίο» εξαιτίας της εκτροπής του Sea-Eye 4, εξήγησε ο ίδιος εκτιμώντας πως η Ρώμη μοιάζει αποφασισμένη να καθυστερεί και να παρεμποδίζει τις μελλοντικές αποστολές της ΜΚΟ.

Επίσης χθες, οι ιταλικές αρχές έδωσαν άδεια να αποπλεύσει το Sea-Watch 3, πλοίο άλλης μιας γερμανικής ΜΚΟ, το οποίο συνέλαβαν και ανάγκασαν να παραμείνει ακινητοποιημένο για 59 ημέρες, σύμφωνα με την οργάνωση που το διαχειρίζεται.

Το ιταλικό λιμενικό σώμα είχε συλλάβει το πλοίο τον Μάρτιο, στο σικελικό λιμάνι Αουγκούστα, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλειά του. Στο σκάφος δόθηκε «άπαξ» άδεια να πλεύσει προς την Ισπανία, ανέφερε η Sea-Watch μέσω Twitter.

Τουλάχιστον 685 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της, που θεωρείται η φονικότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ.


 

Πηγή: efsyn.gr

15

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση