Μηνυτήρια αναφορά για αντισημιτικό βανδαλισμό τοιχογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Μηνυτήρια αναφορά για αντισημιτικό βανδαλισμό τοιχογραφίας στη Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΓΑΔΘ

  5 Ιουνίου 2021

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, κατά συνδυασμό των άρθρων 37, 40 και 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του  Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο τον αντισημιτικό βανδαλισμό από άγνωστα σε εμάς άτομα, στις 17 προς 18 Μαρτίου 2021 της τοιχογραφίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα, επί της οδού Μιχαήλ Καλού,  σε αδειοδοτημένο τοίχο του ΟΣΕ, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ, με διαγραφή της συνοδευτικής της επιγραφής και της αφιέρωσης του έργου στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η τοιχογραφία, ολοκληρωθείσα στις 05-03-2021, αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής. Αποτελείτο από μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και περιλαμβάνει επτά διαδοχικές εικόνες. Η αφήγηση ξεκινάει με τον Συνοικισμό του Βαρώνου Χιρς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολουθεί εικόνα που παραπέμπει στα δραματικά γεγονότα του «Μαύρου Σαββάτου». Η τρίτη και τέταρτη παράσταση αποτυπώνουν την εφαρμογή των  Νόμων της Νυρεμβέργης με την απεικόνιση τριών παιδιών με το χαρακτηριστικό αστέρι στο πέτο και της εισόδου από το Γκέτο Χιρς. Οι τελευταίες εικόνες αναφέρονται στην αναχώρηση των «τρένων του θανάτου» από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με το οποίο εκείνη καταδικάζει το περιστατικό:

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18.3.2021: Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τοv βανδαλισμό  της τοιχογραφίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα, επί της οδού Μιχαήλ Καλού με θέμα τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους στα Ναζιστικά στρατόπεδα.Είναι λυπηρό ότι λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή του άγνωστοι, οι οποίοι όπως φαίνεται ενοχλούνται με την διάθεση της πόλης να θυμάται, ακόμα και τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, βανδάλισαν ένα έργο που έλαβε κολακευτικά σχόλια τόσο για την αισθητική του όσο και για το ισχυρό μήνυμα που μεταδίδει αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της διαρκούς υπενθύμισης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος.Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα και μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Είναι προφανές ότι οφείλουμε να παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για να καταπολεμήσουμε μέσα από την ιστορική πραγματικότητα και την γνώση κάθε απόπειρα αναβίωσης των ιδεολογιών που βύθισαν την ανθρωπότητα στο Ναδίρ.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Επισυνάπτουμε παράλληλα, μαζί με την ως άνω ανακοίνωση, και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 18-03-2021, το οποίο εξίσου καταδικάσει το περιστατικό, αλλά και έτερο δημοσίευμα του Τύπου συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό:

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις φθορές σε τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη (18.03.2021)

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021
Με αφορμή τις φθορές που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατη τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουμε αποτροπιασμό για κάθε είδους ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τη σημασία απαξίωσης του ρατσισμού, του μίσους και του φανατισμού και την ανάγκη προάσπισης των ηθικών μας αξιών.


Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν και κατέστρεψαν μια συγκλονιστική τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα (pics)

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν και κατέστρεψαν μια συγκλονιστική τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα (pics)Άγνωστοι βανδάλισαν την συγκλονιστική τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μιχαήλ Καλού, σε ένα από τα τοιχία που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.Το έργο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου ενώ μουτζούρωσαν ακόμη και την ταμπέλα που εξηγούσε την συμβολική ιστορία που αποτύπωνε το έργο, και έγραφε «απαγορεύεται η είσοδος».Η τοιχογραφία αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και η ιστορική τεκμηρίωση έγινε από τον Ανδρέα Ασσαέλ (Ιστορικό – Ερευνητή) και τη Βασιλική Καρτσιακλή (Αρχαιολόγο – Ξεναγό, μέλος της dot2dot). Δείτε τις εικόνες του thesstoday.gr

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Πηγή: https://racistcrimeswatch.wordpress.com

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση