Ανώτατο Δικαστήριο HΠΑ – Μπλόκο σε άδεια μόνιμου κατοίκου σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους

Ανώτατο Δικαστήριο HΠΑ – Μπλόκο σε άδεια μόνιμου κατοίκου σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συντασσόμενο με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αποφάνθηκε σήμερα ότι οι μετανάστες, στους οποίους είχε επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν τη μόνιμη παραμονή τους, εφόσον μπήκαν παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος.

Οι δικαστές κλήθηκαν να εξετάσουν την προσφυγή ενός παντρεμένου ζευγαριού από το Ελ Σαλβαδόρ, στο οποίο είχε χορηγηθεί το λεγόμενο Προσωρινό Καθεστώς Προστασίας. Ομόφωνα επικύρωσαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά τους για μόνιμη παραμονή στις ΗΠΑ, δηλαδή να τους δοθεί «πράσινη κάρτα», λόγω της παράνομης εισόδου τους στη χώρα.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει το καθεστώς χιλιάδων μεταναστών, πολλοί από τους οποίους ζουν στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να ανατρέψει την πολιτική που ακολουθούσε στο μεταναστευτικό ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε ταχθεί κατά του ζεύγους από το Ελ Σαλβαδόρ σε αυτήν την περίπτωση, ένα γεγονός που τον έφερε σε αντιπαράθεση με οργανώσεις προάσπισης των μεταναστών και με ορισμένους Δημοκρατικούς.

Στους αλλοδαπούς είναι δυνατόν να χορηγηθεί Προσωρινό Καθεστώς Προστασίας αν η επιστροφή τους στη χώρα τους κρίνεται μη ασφαλής λόγω κάποιας ανθρωπιστικής κρίσης ή ένοπλης σύρραξης. Υπάρχουν περίπου 400.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ που καλύπτονται από αυτό το καθεστώς, δεν επιτρέπεται να απελαθούν και μπορούν να εργάζονται νόμιμα.

Η αρχική προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Χοσέ Σάντσες και τη Σόνια Γκονσάλες, που ζουν στο Νιου Τζέρσεϊ και έχουν τέσσερα παιδιά.

Πηγή: topontiki.gr

17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση