Νυμφαίο: αστυνομική επιχείρηση ενάντια στο «μπλόκο» κατοίκων στις ανεμογεννήτριες

Νυμφαίο: αστυνομική επιχείρηση ενάντια στο «μπλόκο» κατοίκων στις ανεμογεννήτριες

Απόστολος Λυκεσάς

«Φαίνεται ότι όταν πρόκειται για πολυεθνική άλλοι νόμοι ισχύουν. Οι κάτοικοι που παλεύουν για το αυτονόητο είναι οι παράνομοι της ιστορίας και όχι η εταιρεία που σκάβει μέσα στο βουνό; Η πρώτη μάχη μπορεί να χάθηκε αλλά συνεχίζουμε, ξέραμε ότι θα ήταν μαραθώνιος» Κυριάκος Ελευθεριάδης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμυνταίου


«Το μπλόκο του Νυμφαίου «έπεσε»». Ο δραματικός τίτλος αποδόθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής –που για ενάμιση και πλέον μήνα περιφρουρούσαν νύχτα και μέρα το σημείο στο οποίο επιχειρείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Αερόρεμα»– καθώς χθες στις 6 το πρωί αστυνομικοί των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ απομάκρυναν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο. Η αστυνομική επιχείρηση έλαβε μάλιστα χώρα παρότι εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Από το περασμένο βράδυ είχαν φανεί οι διαθέσεις των αρχών καθώς αμέσως μετά τα μεσάνυχτα αστυνομικοί είχαν εμφανιστεί στο μπλόκο απειλώντας με πρόστιμα, επικαλούμενοι την… απαγόρευση κυκλοφορίας, και ζητούσαν την απομάκρυνση από τον χώρο.

Η κινητοποίηση των ανθρώπων του ακριτικού χωριού τούς σταμάτησε εκείνη τη στιγμή, όμως χαράματα εμφανίστηκαν πολλαπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις που έκλεισαν τον δρόμο σε όσους έσπευδαν να ενισχύσουν τους διαμαρτυρόμενους. Μάλιστα έγραφαν κλήσεις και πήραν πινακίδες από όσους είχαν καταφέρει να περάσουν νωρίτερα από το χωριό – όπως είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής στην «Εφ.Συν.», «»παίζαμε» με τους χάρακες πού αρχίζει η άσφαλτος, πού ξεκινάει το βουνό…».

Το ζήτημα είναι ότι η εταιρεία αμέσως έπιασε δουλειά και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αμυνταίου, Κυριάκος Ελευθεριάδης, μας λέει πως «το ξέραμε, το θεσμικό πλαίσιο είναι στημένο, ξέρουμε πόσα κεφάλια έχει το θηρίο και πόσο ισχυρό είναι, κάναμε όμως και τις δικαστικές κινήσεις, ξεμπροστιάστηκαν όλοι στην υπόθεση αυτή, ποιοι και ποιανού το συμφέρον υπηρετούν. Πού είναι τώρα η Δικαιοσύνη; Ενώ εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα –εκδίκαση στις 8 Ιουλίου– η εταιρεία προχωρά με την προστασία της αστυνομίας. Φαίνεται ότι όταν πρόκειται για πολυεθνική, άλλοι νόμοι ισχύουν. Οι κάτοικοι που παλεύουν για το αυτονόητο είναι οι παράνομοι της ιστορίας και όχι η εταιρεία που σκάβει μέσα στο βουνό;».

Σήμερα αναμένεται κοινή ανακοίνωση των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» που έχουν κινήσει το δικαστικό μέρος της υπόθεσης.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ Απόστολου Σοφιαλίδη, που μεταξύ άλλων έγραψε: «Πριν ρωτήσετε εμένα «γιατί δεν θέλω τις ανεμογεννήτριες», ρωτήστε τους Κινέζους, τους Γερμανούς, τους Ελληνες και όλους τους άλλους «επενδυτές», «επιχειρηματίες» και «παρατρεχάμενους» να σας πουν «γιατί τις θέλουν». Αυτοί άλλωστε ήρθαν να εισβάλουν στο σπίτι μου, χωρίς να με ρωτήσουν μάλιστα. Γιατί τις φέρνουν και τις καρφώνουν πάνω στις πλάτες μας και στα βουνά μας, ξεριζώνοντας βράχια και δέντρα, διώχνοντας και δολοφονώντας τα άγρια ζωντανά που συντρόφεψαν τις ζωές μας, τις ζωές των προγόνων μας, γιατί παραμορφώνουν τους ορίζοντές μας, γιατί ρουφούν τον αέρα που αναπνέουμε;».


Πηγή: efsyn.gr

81

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση