Απολογισμός ομάδας Αλληλεγγύης της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Απολογισμός ομάδας Αλληλεγγύης της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Σήμερα ολοκληρώθηκαν τα καλέσματα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για την ομάδα αλληλεγγύης της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Η ομάδα αλληλεγγύης δημιουργήθηκε από το 1ο lockdown όπου η δράση της έληξε στις 26/6/20 και από τον Οκτώβριο του 2020 κατά την διάρκεια του 2ου lockdown επανεργοποιηθηκε.

Τόσο το σύνολο των μελών της Κίνησης όσο και των εθελοντ(ρι)ών του Σχολείου, εκτιμήσαμε ως επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικού δικτύου έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγ(ισσ)ες μαθήτ(ρι)ες του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, των μελών της ΚΑΡ και του άμεσου περιβάλλοντός τους, σε πρώτο χρόνο, που χρειάζονταν κυρίως βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης ή και με ρουχισμό.

Συνεχίσαμε την προσπάθεια στήριξης των ατόμων που βρίσκονταν σε ευάλωτη κατάσταση διευρύνοντας τη στήριξη και σε άνεργους/ες  κυρίως από τις περιοχές: Μεταξουργείο – Βοτανικός – Πετράλωνα –Δάφνη και ευρύτερες περιοχές του κέντρου – Παγκράτι – Πατήσια – Σεπόλια – Κολωνός – Περιστέρι – Ίλιον – Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια. Εκτός από τον χώρο του σχολείου, ξεκινήσαμε τη συλλογή ειδών στην περιοχή της Νίκαιας, στον χώρο «Φυσάει κόντρα» και κυρίως σε αυτό το lockdown στην αρχή της λαϊκής, «Παναγίτσα». Στο 2ο lockdown καταφέραμε να καλύψουμε σε σταθερή βάση, βασικές ανάγκες 100 περίπου ατόμων (πολλά από αυτά ήταν παιδιά), και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά το πόσο ελλιπές είναι το κράτος πρόνοιας. Πολλοί άνθρωποι είχαν παραπεμφθεί σε εμάς από ΜΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά για πάνες και βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Κάνοντας λοιπόν μια αναζήτηση 2-3 άνθρωποι για δομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν γονείς με βρέφη, πέσαμε πάνω στην αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με οικογένειες που χρειάζονταν βρεφικά είδη, τα οποία είναι αρκετά κοστοβόρα. Ήταν πιο εύκολο να βρεθούν δομές που παρείχαν μαγειρεμένο φαγητό, από το να λάβει κάποιο άτομο είδη πρώτης ανάγκης χωρίς πολλά κριτήρια ή καταβολή δικαιολογητικών, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επιρροή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο κράτος πρόνοιας.

Πέρα από τη σταθερή στήριξη των ατόμων αυτών με τρόφιμα, καθαριστικά, είδη υγιεινής, ασχοληθήκαμε αρκετά και με άλλα αιτήματα τους, στα οποία μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, όπως η εύρεση άλλων αντικειμένων που χρειάζονται, πχ. καροτσάκια για βρέφη, ασχοληθήκαμε με διασύνδεση για εξετάσεις από παθολόγο, γυναικολόγο και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, κανονίσαμε σταθερές συνεδρίες από ψυχολόγους, ή συζητήσαμε μαζί τους για τυχόν παροχές που δικαιούνταν από το κράτος/άλλες υπηρεσίες, εξηγήσαμε σε όλες/ους/α το πώς να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν χωρίς να διαθέτουν ΑΜΚΑ, βοηθήσαμε σε αναζήτηση εργασίας, καθοδηγήσαμε αναφορικά με ζητήματα νομικών εγγράφων.

Σε μακρο – επίπεδο, επισκεφθήκαμε στις 3/10 το camp των Κούρδων προσφυγ(ισσ)ών στο Λαύριο, όπου συζητήσαμε για τη πολιτική κατάσταση των Κούρδων στην Ελλάδα, τη Τουρκία και την Ευρώπη και παραδώσαμε βιβλία, βρεφικά/παιδικά, γυναικεία ρούχα, πάνες και γάλατα, παπούτσια και παιχνίδια, στηρίζοντας έμπρακτα τα 90 παιδιά και τις μητέρες που διαμένουν στο camp.

Ανταποκριθήκαμε σε έκκληση μεταναστριών/μεταναστών που εργάζονται στον αγροτικό τομέα και έτσι στις 9/1 συλλέξαμε ποδήλατα ενηλίκων. 13/1/21 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο camp προσφύγων/ισσών στον Ελαιώνα. Εκεί παραδώσαμε 2 κούτες φάρμακα και αναλώσιμα είδη, δηλαδή (γάντια, γάζες, μάσκες, επιδέσμους, επιθέματα) και καταγράψαμε σε κείμενο που δημοσιεύτηκε τις τρομερές ελλείψεις και τις συνθήκες δια βίωσης που επικρατούν στο camp.

Ταυτόχρονα, ως έμπρακτη αλληλεγγύη με άλλες συλλογικότητες και κοινωνικούς χώρους, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Ομάδα Αλληλεγγύης Αστέγων, στην οποία προσφέραμε στο τέλος του Γενάρη, κυρίως τρόφιμα, είδη υγιεινής, χειμωνιάτικα ρούχα & κουβέρτες. Επίσης, ήταν συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας στις 27/3 που πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο, στη Νίκαια, αλλά και στη Φιλαδέλφεια, για τις 28 προσφυγικές οικογένειες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, στις οποίες ανακοινώθηκαν εξώσεις και διακοπή του επιδόματος. Μαζεύτηκαν πάνω από 100 σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης και υπήρξε μεγάλη προώθηση του συγκεκριμένου καλέσματος, αποδεικνύοντας πώς η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Εκτός από τη συλλογή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, συγκινητική ήταν και η κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό μας λογαριασμό από την πρώτη κιόλας μέρα του καλέσματος. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να αγοράσουμε εκτός από τρόφιμα και απολυμαντικά, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής από τη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ, το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα, ώστε να καλύψουμε επιπλέον ανάγκες των ανθρώπων που το χρειάζονταν. Το υπόλοιπο του ποσού που έχουμε συγκεντρώσει, θα διατεθεί για την στήριξη λίγων ατόμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, παρά το τέλος του lockdown.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όλες και όλα εσάς που με την δική σας συμβολή  και οικονομική βοήθεια καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο τους μαθητ(ρι)ές του σχολείου μας, μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγ(ισσ)ες  όσο και ντόπια άνεργα άτομα, που δοκιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας με τη συμβολή σας ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο για την στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, αλλά και το μέσο για την  διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης με κινητοποίηση κι αγώνα. Συνεχίζουμε.

 

 

 

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση