Αθώοι και ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη ΒΙΑΛ

Αθώοι και ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη ΒΙΑΛ

Ελεύθεροι είναι από σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα στη ΒΙΑΛ, το βράδυ της 18ης Απριλίου, του Μεγάλου Σαββάτου του 2020.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε το σύνολο των δεκατριών κατηγορούμενων για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση, όπως τους απάλλαξε και από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, αδικήματα που επιφέρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης και αποτέλεσαν την αφορμή για τη 14μηνη προφυλάκισή τους.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι τέσσερις από αυτούς απαλλάχθηκαν πλήρως και από μια σειρά πλημμελημάτων, που σημαίνει ότι και για αυτούς ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο.

Παράλληλα, το δικαστήριο κατά περίπτωση καταδίκασε έναν πρόσφυγα για φθορά ξένης περιουσίας, ακόμα ένας κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή, ενώ ακόμα οχτώ άτομα κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση για αντίσταση κατά αστυνομικών και διατάραξη κοινής ειρήνης, όλοι σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της οπλοκατοχής.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν για τα πλημμελήματα σε όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι 3 χρόνια και 6 μήνες στους επτά από αυτούς και 3 χρόνια και 8 μήνες στον καταδικασθέντα για οπλοκατοχή, καθώς και στον δεύτερο για τη φθορά ξένης περιουσίας.

Το δικαστήριο, στη συνέχεια, ανέστειλε τις ποινές, αφού στο σύνολό τους έχουν ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης 14 μηνών, οπότε διέταξε την απελευθέρωσή τους. Τέλος, επέβαλε στους καταδικασθέντες και χρηματικό πρόστιμο 625 ευρώ, το οποίο υποχρεούνται να πληρώσουν σε δύο δόσεις.

Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα οι δύο συνήγοροι των οκτώ από τους κατηγορούμενους, Δημήτρης Χούλης και Αλέξης Γεωργούλης, έκαναν λόγο για μια αναμενόμενη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι δέκα από όσους βρέθηκαν στο εδώλιο είχαν προφυλακιστεί με μοναδικό στοιχείο την αναγνώρισή τους από έναν και μόνο αστυνομικό την επόμενη ημέρα μέσα από το ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας. «Τυχαία» και οι δέκα είχαν παλαιότερη εμπλοκή με τον νόμο για υποθέσεις, όπως συμπλοκών μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχουν μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας που σύμφωνα με τους συνηγόρους λειτούργησε με τη λογική των «συνήθων υπόπτων». Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο αστυνομικός που φέρεται να τους αναγνώρισε στη δίκη αναίρεσε την κατάθεσή του, ουσιαστικά απαλλάσσοντάς τους από τα κακουργήματα.

Πηγή: efsyn.gr

128

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση