20 λεπτά παρανομίας και αλήθειας στο Αιγαίο

20 λεπτά παρανομίας και αλήθειας στο Αιγαίο



Μία από τις εκτενέστερες βιντεοσκοπημένες καταγραφές παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης ή αποτροπής προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό αποτυπώνει βίντεο περίπου 20 λεπτών που τράβηξαν με το κινητό τους τα αφρικανικής καταγωγής θύματα, όπως το δημοσιοποίησε η οργάνωση Agean Boat Report.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επιχείρηση συμβαίνει στις 10 Ιουνίου 2021 το μεσημέρι, ανοιχτά της Κω. Δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές, εξόφθαλμα βίαιες επιχειρήσεις που έχουν καταγραφεί σε οπτικό υλικό και μαρτυρίες –με τους λιμενικούς να απωθούν με κοντάρια τις βάρκες, να αφαιρούν τη μηχανή, να χτυπούν βίαια τους πρόσφυγες και να τους παίρνουν τα υπάρχοντά τους ή να τους επιβιβάζουν νύχτα στις φουσκωτές σχεδίες Life-raft και να τους εγκαταλείπουν μεσοπέλαγα.


Πρόκειται για επιχείρηση από αυτές που η ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, έχουν χαρακτηρίσει σε άλλες περιπτώσεις «επιχειρήσεις αποτροπής», αν και παραδέχονται ότι συμβαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι στα διεθνή ή στα τουρκικά. Προσπαθούν μάλιστα να πείσουν ότι είναι νόμιμες, επιχείρημα που έχει καταρρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Καμία τέτοια δυνατότητα δεν δίνεται στα θύματα της βιντεοσκοπημένης επιχείρησης στις 10 Ιουνίου. Η βάρκα με 31 πρόσφυγες ακινητοποιείται από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. 150 και άλλα δύο ταχύπλοα, το ένα με εμφανή τα διακριτικά Λ.Σ. 1062, που κάνουν κύκλους γύρω από τη βάρκα δημιουργώντας κύματα και στη συνέχεια παραμένουν ακίνητα, με τους άνδρες και τις γυναίκες να στέκονται στην κουπαστή με όπλα στα χέρια σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα.

Στις διαμαρτυρίες, τις παρακλήσεις και τις φωνές των προσφύγων, ένας λιμενικός κάνει τη χαρακτηριστική χειρονομία και τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα. Δείχνει έτσι πού έχει γραμμένους το Λιμενικό τους επιχειρησιακούς κανόνες, τους πρόσφυγες και τη νομιμότητα.

Αναρωτιέται κανείς σε ποιο επιχειρησιακό πρωτόκολλο περιγράφεται η συγκεκριμένη χειρονομία και από ποιον κώδικα συμπεριφοράς μπορεί να δικαιολογηθεί, όπως και σε ποιες κινήσεις θα προβεί η φυσική και πολιτική ηγεσία για να υπάρξει λογοδοσία. Αλλοι πάλι είναι πιο ευγενικοί και ζητούν από τους πρόσφυγες να παραμείνουν καθιστοί και ψύχραιμοι «για την ασφάλειά τους» –την ώρα που τους απαγορεύουν βάναυσα το δικαίωμα να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Εχει εξήγηση αυτή η φαινομενική ευγένεια: «[κάντε] ό,τι προβλεπόμενο γιατί τραβάει βίντεο» ακούγεται λιμενικός να προειδοποιεί τους συναδέλφους του, βλέποντας τον πρόσφυγα που βιντεοσκοπεί από τη βάρκα, ενώ σε απάντηση άλλος λιμενικός βγάζει κι αυτός κινητό και βιντεοσκοπεί τους πρόσφυγες.

Εύστοχες οι παρατηρήσεις της Agean Boat Report: «Γιατί αυτός ο λιμενικός, που πρόσεξε ότι κάποιος βιντεοσκοπεί, χρειάζεται να συμβουλεύσει τους συναδέλφους του να τηρήσουν τα προβλεπόμενα; Τι φοβήθηκε ότι θα έκαναν; Επιπλέον, οι ενοχλητικές εικόνες που βλέπουμε στο βίντεο δεν τηρούν στην πραγματικότητα “τα προβλεπόμενα”. Φαίνεται ότι το Λιμενικό δεν καταλαβαίνει ή ίσως δεν αποδέχεται τους κανόνες. Πρόκειται για βίντεο που δείχνει το Ελληνικό Λιμενικό να παραβιάζει τον νόμο, την ώρα που ένα μέλος του προειδοποιεί τους συναδέλφους του να μην κάνουν τα χειρότερα».


Πηγή: efsyn.gr

19

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση