Κυψέλη: Κάτοικοι αντιμέτωποι και πάλι με τα ΜΑΤ

Κυψέλη: Κάτοικοι αντιμέτωποι και πάλι με τα ΜΑΤ

Από το ρεπορτάζ της Efsyn.gr

ΜΑΤ αντίκρισαν κάτοικοι της Κυψέλης που αντιδρούν στην κοπή δένδρων στο οικόπεδο της συμβολής των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης.

Στο σημείο, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την τοποθέτηση έξι κοντέινερ (προκάτ οικίσκων) για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που ξεκινά στην πρωτεύουσα από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Οι κάτοικοι ζητούν να παραμείνει ο ελεύθερος χώρος πρασίνου – «ο μόνος αδόμητος χώρος πρασίνου σε μια γειτονιά με πυκνές πολυκατοικίες», τονίζουν.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί όταν στο οικόπεδο έφτασε συνεργείο προκειμένου να κόψει δένδρα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και προχώρησαν στην κατάληψη του πάρκου-ανάσα για την γειτονιά, προκειμένου να εμποδίσουν την κοπή των δέντρων. Ωστόσο, όπως περιέγραψαν στην efsyn.gr, το συνεργείο πρόλαβε κι έκοψε τρία μικρά.

Ζούμε σε μια υπέρμετρα επιβαρυμένη αστική περιοχή και έχουμε ανάγκη το κάθε δέντρο, έχουν τονίσει οι κάτοικοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους όπου περιγράφονται οι διεκδικήσεις τους:

  • Χρειαζόμαστε περισσότερα δέντρα! Μην κόβετε τα δέντρα των πάρκων μας.
  • Κανένα παιδί σε κοντέινερ! Αξιοπρεπή και ασφαλή σχολεία, όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
  • Κανένας εργαζόμενος σε κοντέινερ! Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους όλους τους εργαζόμενους στις δομές προσχολικής αγωγής.
  • Ο πράσινος χώρος της Φαέθοντος και Κρίσσης να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου για τα παιδιά και τους κατοίκους της γειτονιάς με σωστή και τακτική συντήρηση από τον Δήμο.

Σχετικά με την τοποθέτηση των κοντέινερ, οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει ότι το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης «και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο».

Λένε, μάλιστα, ότι το οικόπεδο «παραχωρήθηκε με διαθήκη στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να το διαχειρίζεται και να το συντηρεί, υπό την προϋπόθεση να μην προβεί ποτέ στην ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος εντός των ορίων του, αφού επιθυμία του πρώην ιδιοκτήτη του ήταν αυτό να παραμείνει ελεύθερο για χρήση από τα παιδιά της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, βρίσκουν τα ΜΑΤ απέναντι τους. Αρχικά ήταν οι γονείς των μαθητών του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών στο Πολύγωνο, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ όταν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για ανέγερση σχολείου από τη δεκαετία του ’90.

Στη συνέχεια, ήταν οι κάτοικοι της οδού Ιακωβάτων (πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη) στα Κάτω Πατήσια, των οποίων οι πρόσφατες αντιδράσεις «απαντήθηκαν» με απρόκλητη βία.

Σήμερα, είδαν απέναντί τους τα ΜΑΤ οι κάτοικοι της Κυψέλης.

Στο οικόπεδο των οδών Κρίσσης και Φαέθοντος βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, η δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Δέσποινα Αλεβιζάκη, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κοινοτικοί σύμβουλοι.

 

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση