Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ

Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ

Δημήτρης Αγγελίδης

Να μεταφερθούν άμεσα από την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ της Λέσβου στην ενδοχώρα ζητά για τρεις πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι δύο ανήλικοι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εγκρίνοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν μέσω της οργάνωσης Fenix Humanitarian Legal Aid.


Αν και έχει αρθεί από το Φεβρουάριο ο γεωγραφικός περιορισμός λόγω της σοβαρότητας της ιατρικής τους κατάστασης, οι αρχές δεν προχώρησαν στη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπου θα μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, όπως άλλωστε συνιστούσε το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης Βοστάνειο.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, οι πρόσφυγες αυτοί,παρά τα προβλήματα της υγείας τους, ζουν σε κρατικές δομές υποδοχής στη Λέσβο περσσότερο από 18 μήνες, από τη 1 Ιανουραρίου 2020, αρχικά στον ελαιώνα της Μόριας και στη συνέχεια στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, όπου εξακολουθεί η αδυναμία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε κατάλληλη στέγαση, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους.

Πρόκειται για τον Α.Α., θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του, την Μ.Α., πρόσφυγα πολέμου, και τον Μ.Ν.Α., ένα αγόρι δέκα ετών, πρόσφυγα πολέμου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Α.Α. πάσχει από ατονία της ουροδόχου κύστης και είναι υποχρεωμένος να κάνει καθετηριασμό μέσα στο ΚΥΤ. Λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Το Βοστάνειο συνέστησε ειδική θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Η Μ.Α. 5 ετών, αντιμετωπίζει πολλαπλές γνωστικές και αναπτυξιακές δυσκολίες,όπως και περιορισμούς στην κινητικότητα και ακράτεια. Η ιατρική κατάσταση της έχει επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης της αναγκαίας ιατρικής αξιολόγησης και θεραπείας στη Λέσβο. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε μετά την πυρκαγιά στην Μόρια, που αποτέλεσε εμπειρία εξαιρετικά τρομακτική, έπειτα από την οποία η μικρή εκδήλωσε επιλεκτική αλαλία. Το Βοστάνειο συνέστησε επείγουσα αξιολόγηση και θεραπεία από παιδοχειρούργο σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα.

Ο Μ.Ν.Α. 10 ετών, δεν μπορεί να περπατήσει και πάσχει από ακράτεια. Το Βοστάνειο έκρινε ότι απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα.


Το ΕΔΔΑ εξέδωσε στις 21 Ιουλίου απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί συνθήκες διαβίωσης που δεν συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως και να τους παράσχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

«Η Fenix εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στο καμπ Καρά Τεπέ-Μαυροβουνίου και την αδυναμία πρόσβασης στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και στην κατάλληλη στέγαση , ακόμη και για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες. Η Fenix τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που ζουν κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στο καμπ Καρα Τεπέ-Μαυροβουνίου , χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται. […] Η παρέμβαση του ΕΔΔΑ δεν θα πρέπει να απαιτείται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η οργάνωση.


 

Πηγή: efsyn.gr

18

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση