Τα ακροδεξιά κόμματα προηγούνται στις ιταλικές δημοσκοπήσεις

Τα ακροδεξιά κόμματα προηγούνται στις ιταλικές δημοσκοπήσεις

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, και η Λίγκα του Βορρά, επίσης ακροδεξιό, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, προηγούνται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με 21% και 20,6% αντίστοιχα.


Το κόμμα του Σαλβίνι υπήρξε το πιο δημοφιλές ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίας από το 2018, παραμένοντας στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, αναρριχήθηκαν Τα Αδέρφια της Ιταλίας άρπαξαν την πρώτη θέση όταν ο Σαλβίνι αποφάσισε να υποστηρίξει την κυβέρνηση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τα Αδέρφια της Ιταλίας συνεχίζουν να είναι στην αντιπολίτευση, μαζί με μερικές άλλες μικρές ομάδες βουλευτών.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα πάντοτε δήλωναν ότι θα συμμετείχαν στις επόμενες γενικές εκλογές, που έχουν οριστεί για το 2023, όπως και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 6,9%.

Εάν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα, ένας συνασπισμός αυτών των τριών κομμάτων θα αποκτούσε κατά συνέπεια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η Τζόρτζια Μελόνι θα αναλάμβανε την ευθύνη για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, καθώς την αρχηγία ενός τέτοιου κυβερνητικού συνασπισμού θα την αναλάβει αυτός που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα.

Τα Αδέρφια της Ιταλίας ιδρύθηκαν το 2012 από μια ομάδα βουλευτών και πολιτικών που συμμετείχαν στον νεοφασιστικό σχηματισμό Aleanza Nazionale (Εθνική Συμμαχία), ενώ κατείχαν κατά καιρούς και κυβερνητικές θέσεις.

Η ίδια η Μελόνι ήταν υπουργός νεολαίας από το 2008 έως το 2011. Το κόμμα της θεωρείται ότι έχει έντονες εθνικιστικές απόψεις, ιδιαίτερα απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. Η Μελόνι ζητά «ναυτικό αποκλεισμό» στη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και χρόνια.

Οι απόψεις της Μελόνι για την ΕΕ όμως άλλαξαν με τον καιρό. Ήταν μια ευρωσκεπτικίστρια που υποστήριζε την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ το 2014, ωστόσο άμβλυνε τις απόψεις της από τότε που έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συντηρητικής Ομάδας (ECR) το 2020. Τώρα υποστηρίζει ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά ότι το μπλοκ πρέπει να γίνει μια «συνομοσπονδία» κρατών. Είναι επίσης αντίθετη στην ενίσχυση των θεσμών του μπλοκ.

Τα τελευταία χρόνια, η Meloni έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν – ο οποίος ήταν επίτιμος καλεσμένος στη συνάντηση των Αδερφών της Ιταλίας το 2019 – ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Σλοβένος ομόλογός του Γιάνεζ Γιάνσα.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Μελόνι ήταν καλεσμένη στο στρατηγικό φόρουμ στο Bled, που διοργανώθηκε από την τρέχουσα Σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των διαφόρων ηγετών των κομμάτων της Ιταλίας, η Meloni έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής με 44,4%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Σαλβίνι και ο ηγέτης του κεντροαριστερού δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέτα ακολουθούν με 31% και 29,6% αντίστοιχα.

Μόνο η αποδοχή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είναι υψηλότερη από τη Meloni, με 67%. Ωστόσο, είναι απίθανο να είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές, καθώς πιστεύεται ότι θα λάβει τη θέση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα αποχωρήσει από το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2022.

Οι πολύ κρίσιμες θέσεις της Μελόνι απέναντι στην ΕΕ (τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις συμμερίζεται ο Σαλβίνι), δεν φαίνεται να τρομάζουν τους Ιταλούς πολίτες. Τα Αδέρφια της Ιταλίας και η Λίγκα του Βορρά ήταν ήδη στην κυβέρνηση και η ιδέα ενός «φράγματος» ενάντια στην ακροδεξιά, παρόμοιο με το μοντέλο που υιοθετήθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν περισσότερο από ένα χρόνο, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές θεωρούν πιθανή τη νίκη του δεξιού συνασπισμού όταν λήξει η εντολή της κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» του Ντράγκι. Αυτό σημαίνει ότι η Μελόνι θα μπορούσε πιθανότατα να βρεθεί στην ηγεσία της Ιταλίας.


 

Πηγή: euractiv.com μέσω tvxs.gr

94

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση