Πρόσφυγες προσπαθούν επί μήνες να εμβολιαστούν

Πρόσφυγες προσπαθούν επί μήνες να εμβολιαστούν

Ιρανός φαίνεται σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα να διαθέτει ΑΜΚΑ, ωστόσο στο ΙΚΑ του λένε ότι ο ΑΜΚΑ δεν υπάρχει… ● Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο.

Εμβόλιο μόνο για Ελληνες; Υποτίθεται πως όχι. Ομως, όπως προκύπτει, με μια απάνθρωπη και επικίνδυνη για την προσωπική αλλά και τη δημόσια υγεία αδιαφορία αντιμετωπίζει η ελληνική γραφειοκρατία δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι, ενώ προσπαθούν επί μήνες να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του 27χρονου αναγνωρισμένου πρόσφυγα Ιρανού Α. (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.» και όποιας δημόσιας υπηρεσίας), ο οποίος ενώ έχει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, άδεια παραμονής, κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ, προσπαθεί επί 3 μήνες να εμβολιαστεί και δεν μπορεί!

Και ενώ στα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι διαθέτει ΑΜΚΑ, στο ΙΚΑ του λένε ότι ο ΑΜΚΑ δεν υπάρχει! Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ τον προέτρεψαν να απευθυνθεί σε ΚΕΠ και εκεί τον ξαναέστειλαν στο ΙΚΑ, με ένα χειρόγραφο σημείωμα που έλεγε: «Το ΚΕΠ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το ΑΜΚΑ αυτό δεν είναι καταχωρισμένο πουθενά».

Στη συνέχεια ο Α. ζήτησε να εκδώσει έστω προσωρινό ΑΜΚΑ και η απάντηση που του μεταφέρθηκε μέσω τρίτου ήταν «δεν μπορούμε να του βγάλουμε προσωρινό γιατί φαίνεται ότι έχει κανονικό»!

Τόσο ο ίδιος όσο και αλληλέγγυοι πολίτες που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτόν και πολλούς άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα έκαναν γραπτά αιτήματα και δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις προς την Υπηρεσία Ασύλου, το υπουργείο Υγείας αλλά και το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

«Τι άλλο μπορώ να κάνω;» αναρωτιέται ο Α., ο οποίος ανησυχεί για την υγεία του αλλά και όσων άλλων έρχεται σε επαφή. Σαν να μην του έφτανε ο εφιάλτης του ξεριζωμού πριν από 18 μήνες, με τη γνωστή διαδρομή μέσω Τουρκίας, τα χρήματα στους λαθρέμπορους, την αγωνία πάνω στη βάρκα στα νερά του Αιγαίου και την ταλαιπωρία επί μήνες στη Λέσβο, το ελληνικό κράτος όχι μόνο παρεμποδίζει τον εμβολιασμό του, αλλά φαίνεται πως τον εμπαίζει και στην έκδοση διαβατηρίου, την οποία περιμένει επί τουλάχιστον 8 μήνες.

Πηγή: efsyn.gr

 

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση