Ο ΔΟΜ καταγγέλλει την εξαφάνιση προσφύγων στη Λιβύη

Ο ΔΟΜ καταγγέλλει την εξαφάνιση προσφύγων στη Λιβύη

Σοβαρές ανησυχίες εγείρει για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να φύγουν με πλοιάρια προς την Ευρώπη, σταματήθηκαν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Λιβύη και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.


Σύμφωνα με τη Σάφα Μσελί, εκπρόσωπο του ΔΟΜ, η λιβυκή ακτοφυλακή, που λαμβάνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρεώσει περισσότερους από 24.000 πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω στη χώρα μέσα στο 2021, ενώ μόλις την τελευταία εβδομάδα ήταν 800 άνθρωποι.

Ωστόσο, μόλις 6.000 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν επιστρέψει και καταμετρηθεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 18.000 άνθρωποι.

«Φοβόμαστε ότι πολλοί από αυτούς έχουν πέσει στα χέρια εγκληματικών ομάδων και διακινητών, ενώ άλλοι υφίστανται εκβιασμούς για να απελευθερωθούν», σημειώνει η Μσελί.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης, που είναι αρμόδιο για τα κέντρα κράτησης, δεν έχει απαντήσει στις αιτιάσεις του ΔΟΜ ούτε στο ρεπορτάζ του Associated Press, που ζήτησε σχόλιο.

Το 2020 περισσότεροι πάνω από 11.800 άνθρωποι σταματήθηκαν στη Μεσόγειο και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Λιβύη, ενώ φέτος, μέσα σε εννέα μήνες, ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί..

Όσοι αποτρέπονται από το να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, επιστρέφουν σε κέντρα κράτησης, όπου υφίστανται κακοποιήσεις και εκβιασμούς, ακόμη και μπροστά στα μάτια των αξιωματούχων του ΟΗΕ. Ζουν σε άθλιες συνθήκες, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει η Λιβύη για τη φροντίδα τους, υπό τον όρο να τους αποτρέπει από το να ταξιδέψουν προς της Ευρώπη, όπου ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή.

Οι φύλακες των κέντρων κράτησης έχουν κατηγορηθεί συχνά για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών προσφύγων και μεταναστών, ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι απλώς εξαφανίζονται ή πωλούνται σε διακινητές.


 

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση