Μάγδα Φύσσα: Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή

Μάγδα Φύσσα: Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή

Διάφορες μορφές φασισμού επιμένουν, παρά την καταδίκη της ΧΑ. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, με την κοινωνική απομόνωση και την ένταση της ενδοοικογενειακής βίας, πολλές ειδεχθείς πράξεις δεν εκτελέστηκαν από κάποια εγκληματική οργάνωση αλλά είναι δηλωτικές του εκφασισμού μιας κοινωνίας σε καθετώς φόβου και καραντίνας.


Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από την Χρυσή Αυγή, μίλησε σε εκδήλωση στη μνήμη του γιου της  τονίζοντας πως «δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή»

«Ναι εντάξει, βάλαμε την Χρυσή Αυγή στην φυλακή αλλά υπάρχει φασισμός εκεί έξω. Μην ξεχνάμε τους 500.000 που τους ψηφίσανε. Εκεί έξω είναι και είναι διάφορες οι μορφές φασισμού» επισήμανε, κάνοντας αναφορά σε διάφορες μορφές ρατσιστικής, φασιστικής και σεξιστικής βίας που επιμένουν και μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Από τον Παύλο Φύσσα και το Ζακ Κωστόπουλο, μέχρι την Ελένη Τοπαλούδη και τη Δώρα Ζ. δολοφονημένη στη Ρόδο, οι πράξεις βίας μπορεί να μην έγιναν από μια εγκληματική οργάνωση, αλλά είτε έγιναν σε δημόσια θέα από νοικοκυραίους είτε ήταν πράξεις μίσους, κτητικότητας και μισαλλοδοξίας.

Ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας,  οι εντάσεις στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ ο κοινωνικός διχασμός βαθαίνει μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι μειονότητες, όπως πρόσφυγες και φυλακισμένοι, έχουν γίνει αόρατες από το δημόσιο διάλογο. Απέναντι στο δόγμα του “σώσον εαυτώ σωθήτω” που επικρατεί, η ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και επαγρύπνηση ενάντια στα αναδυόμενα αυταρχικά μορφώματα καλυμμένα υπό το πρόσχημα της υγεινής και της δημόσιας υγείας, φαίνεται να είναι πιο έντονη από ποτέ.

Η δήλωση της Μάγδας Φύσσα υπενθυμίζει ότι ναι μεν μπορεί ο φασισμός στην επίσημη εκδοχή του να έχει καταδικαστεί και να είναι στη φυλακή, αλλά η ακροδεξιά μετατοπίση του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα είναι γεγονός.


 

Πηγή: thepressproject.gr

18

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση