Το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γερμανία: Το Βερολίνο κηρύττει πόλεμο στις μεγάλες εταιρείες ακινήτων

Το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γερμανία: Το Βερολίνο κηρύττει πόλεμο στις μεγάλες εταιρείες ακινήτων

Μπορεί το εκλογικό θρίλερ για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, ωστόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, μαζι με τη ψήφο για τις εθνικές εκλογές, οι πολίτες της πρωτεύουσας ψήφισαν και σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο δημοψήφισμα.


Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν αν η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλοτριώσει τα σπίτια που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται, το 56% των Βερολινέζων ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης, αν και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό.

Αντιδράσεις από τις εταιρείες


Η ψήφος αυτή έρχεται μετά από σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βερολίνου για τα υψηλά ενοίκια που καταγράφονται στην πόλη και αφορά σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα. Μάλιστα, η πρόταση των κινητοποιούμενων είναι οι εταιρείες αυτές να αποζημιωθούν για τις απαλλοτριώσεις σε τιμές πολύ κάτω των τιμών της αγοράς.

Οι διαφωνούντες με την πρόταση -κυρίως οι μεγαλές εταιρείες ακινήτων– αν και παραδέχονται ότι η κατάσταση με την αγορά ακινήτων στην πρωτεύουσα της Γερμανίας θα πρέπει να αλλάξει, σημειώνουν ότι αν προχωρήσει το σχέδιο των απαλλοτριώσεων, οι επενδύσεις στο real estate θα μηδενιστούν και το κόστος θα κυμανθεί για την τοπική κυβέρνηση από 29 ως 39 δισ. ευρώ.

Πίεση στους πολιτικούς


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -αν και δεν είναι δεσμευτικό, όπως προαναφέρθηκε- αναμένεται να πιέσει σημαντικά την τοπική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ασκήσει πίεση και στο SPD το οποίο ως πρώτο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο με ποιους.

Σημειώνεται ότι η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, υπό την πίεση των πολιτών, επιχείρησε πριν από μερικά χρόνια θα βάλει πλαφόν στα ενοίκια στην πόλη, ωστόσο, η απόφαση αυτή ανατράπηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Όμως, τώρα οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ένας νόμος περί απαλλοτριώσεων είναι εφικτός με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος.


 

Πηγή: economico.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση