Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποδίδει στον Μπολσονάρο η Γερουσία

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποδίδει στον Μπολσονάρο η Γερουσία

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή της Γερουσίας, κατά την οποία ελήφθησαν εκατοντάδες καταθέσεις. AP Photo/Eraldo Peres

 

Η κοινοβουλευτική επιτροπή της Γερουσίας που ανέλαβε να ερευνήσει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο θα ζητήσει να του απαγγελθούν κατηγορίες για μια σειρά εγκλημάτων, λόγω των εγκληματικών λαθών που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 600.000 ανθρώπων στη χώρα.


Ο Μπολσονάρο έχει απορρίψει την έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη, ενώ χθες δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι είναι «ένα ανέκδοτο», τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί.

Σήμερα, ο εισηγητής Ρενάν Καλχέιρος θα διαβάσει πιθανόν μια συντομευμένη εκδοχή του πορίσματος των 1.200 σελίδων. Ο Καλχέιρος ανακοίνωσε χθες  βράδυ ότι εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου θα πρέπει να απαγγελθούν εννέα κατηγορίες, ανάμεσά τους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «κακοδιαχείριση». Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν από το πόρισμα οι κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και «γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών», λόγω διαφωνιών των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα εγκλήματα που περιγράφονται διαπράχθηκαν «σκοπίμως», καθώς η κυβέρνηση Μπολσονάρο αποφάσισε να μην λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.Από τις βασικότερες κατηγορίες είναι ότι ο Μπολσονάρο απέρριψε προτάσεις να αγοράσει η Βραζιλία εμβόλια κατά της Covid-19 στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της πανδημίας, καθυστερώντας την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, γεγονός που εκτιμάται ότι κόστισε 95.000 ζωές και σύμφωνα με την επιτροπή ισοδυναμεί με «έγκλημα».

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος οδηγούνταν από «μια αβάσιμη πίστη στη θεωρία της ανοσίας της αγέλης μέσω της φυσικής νόσησης και την ύπαρξη θεραπείας».

Η επιτροπή εκτιμά ότι θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον πολλών υπουργών και τριών γιων του Μπολσονάρο: του γερουσιαστή Φλάβιο, του Εντουάρντο- πολιτικού και αξιωματικού της ομοσπονδιακής αστυνομίας- και του Κάρλος- μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο. Οι τρεις γιοι του Μπολσονάρο κατηγορούνται ότι διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις για την Covid-19 και υποκίνησαν τους πολίτες «να μη συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας».

Η επιτροπή εξέτασε τις ευθύνες της κυβέρνησης στη σοβαρή έλλειψη οξυγόνου που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ασθενών στο Μανάους, τις δηλώσεις του Μπολσονάρο κατά των lockdown, αλλά και την άρνησή του να παραδεχθεί τη σοβαρότητα της Covid-19, την οποία έχει χαρακτηρίσει «γριπούλα». Εξάλλου, οι ειδικοί έχουν επικρίνει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο επειδή δεν φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του και τονίζει το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Εξετάστηκαν ακόμα οι σχέσεις μεταξύ του Βραζιλιάνου προέδρου και ιδιωτικών νοσοκομειακών ομίλων, οι οποίοι φέρονται να προωθούσαν «μια επικίνδυνη θεραπεία» κατά της Covid-19, κυρίως με υδροξυχλωροκίνη, η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.

«Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας προτείνει ξεκάθαρα να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπεύθυνους, και υπάρχουν πολλοί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μην τιμωρηθούν», τόνισε χθες ο Ομάρ Αζίζ, πρόεδρος της επιτροπής.

Το πόρισμα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα από την ερμόδια επιτροπή της Γερουσίας- όπου μπορεί να τροποποιηθεί ή και να καταψηφιστεί. Εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στην εισαγγελία, η οποία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να απαγγείλει κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία δείχνει η έρευνα. Στην περίπτωση του Μπολσονάρο οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπομπής του, αλλά και του γενικού εισαγγελέα Αουγκούστο Αράς, τον οποίο έχει διορίσει ο ίδιος, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρο.


 

Πηγή: efsyn.gr

9

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση