Αβοήθητοι 4 ώρες πάλευαν με τα κύματα – Το χρονικό της τραγωδίας στη Χίο

Αβοήθητοι 4 ώρες πάλευαν με τα κύματα – Το χρονικό της τραγωδίας στη Χίο

Σοβαρά ερωτήματα για την καθυστέρηση επέμβασης των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των εναέριων (σούπερ πούμα), που – όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες – άρχισαν να επιχειρούν λίγο πριν τις 9 το πρωί – δηλαδή σχεδόν τέσσερις ώρες μετά το περιστατικό του ναυαγίου

Ο τραγικός επίλογος του ναυαγίου, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 26 Οκτωβρίου 2021, ανοικτά των Νενήτων Χίου, δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς εκτός από τους τέσσερις νεκρούς (τρία παιδιά και μία γυναίκα) αναζητείται ένα ακόμα άτομο, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν γύρω στις 5 το πρωί της Τρίτης, όταν η βάρκα με τους 27 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχε αποπλεύσει περί τη μία και μισή με 2 μετά τα μεσάνυκτα από τα τουρκικά παράλια, έφτανε στα ανοικτά της Χίου, σε σημείο (ανάμεσα Βοκαριά και Γρίδια Νενήτων) όπου συχνά πυκνά αποβιβάζονται πρόσφυγες.

Εκείνη την ώρα ένα δυνατό κύμα έδινε την χαριστική βολή στην υπερφορτωμένη βάρκα, με την υποχώρηση της γάστρας (πάτωμα βάρκας) και τους περισσότερους επιβαίνοντες να βρίσκονται στην θάλασσα. Ταυτόχρονα, τα καύσιμα χύθηκαν στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εγκαύματα σε κάποιους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο astraparis.gr η αλληλουχία των γεγονότων της Τρίτης έχει ως εξής:

Στις 05:20, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, φτάνει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σήμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για το ναυάγιο. Στο 112 κάλεσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και παραπλέον πλοίο.

Λίγο πριν τις 07:00 αποπλέει, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες μαρτυρίες, το ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμεναρχείου Χίου προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ μεταξύ 07:30 και 08:00 κι άλλα σκάφη του λιμεναρχείου.

Στις 07:00 σηκώνεται το ελικόπτερο του στρατού, το οποίο φαίνεται να επιστρέφει μια ώρα αργότερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εντοπίσει την βάρκα των προσφύγων.

Στις 09:00 μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αναφέρουν για εκτεταμένη επιχείρηση στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Νενήτων, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Στις 11:00 οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σηκώθηκε από το αεροδρόμιο Χίου το ελικόπτερο σούπερ πούμα.

Η ιστοσελίδα politischios.gr στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «η λέμβος που τους μετέφερε έγινε αντιληπτή στις 08:45 το πρωί από περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμεναρχείου Χίου σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τις ακτές ενώ στις 08:50 ακολούθησε η επιχείρηση διάσωσης».

Η kathimerini.gr αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι «οι αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν στις 6.10 το πρωί, όταν οι επιβαίνοντες τηλεφώνησαν στο 112 και είπαν ότι βυθίζονται».

Από το Λιμενικό Σώμα ουδεμία αναφορά γίνεται, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, για την ακριβή ώρα έναρξης της επιχείρησης έρευνας – διάσωσης (μιλάνε γενικώς για πρωινές ώρες), ενώ από όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία και πληροφορίες φαίνεται ότι οι ναυαγοί παρέμεναν αβοήθητοι στην θάλασσα για τρεις έως τέσσερις ώρες.

Επομένως, προκύπτει σοβαρό ζήτημα να απαντήσει το Λιμενικό Σώμα γιατί ενώ έλαβε στις 05:20 το σήμα κινδύνου από το 112 τα πλωτά μέσα του λιμενικού άρχισαν την επιχείρηση διάσωσης λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Τι απαντά το ΝΑΤΟ για την επέμβαση του γερμανικού πλοίου

Πρώτο στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έφτασε γερμανικό πλοίο του ΝΑΤΟ στις 08:34.

Ο astraparis.gr απευθύνθηκε στην Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), η οποία στην απάντησή της σημειώνει: Στις 26 Οκτωβρίου 05:34 Ζουλού (08:34 Χίος) το γερμανικό πλοίο FGS Schleswig-Holstein (Flagship of Standing NATO Maritime Group Two Task Unit 01) εντόπισε το σκάφος των μεταναστών σε κίνδυνο και το ανέφερε στην Ελληνική Ακτοφυλακή που διεξήγαγε τη διάσωση.

Ioannis,

On 26 OCT 0534Z (0834 in Chios) German ship FGS Schleswig-Holstein (Flagship of Standing NATO Maritime Group Two Task Unit 01) spotted the migrant vessel in distress and reported it to the Hellenic Coast Guard who conducted the rescue.

Very respectfully,

Πηγή: https://astraparis.gr

64

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση