Κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με θύματα τους πρόσφυγες

Κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με θύματα τους πρόσφυγες

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, με τη Βαρσοβία να στέλνει στα σύνορα 12.000 άνδρες με στόχο να αποτρέψει την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που φέρονται ότι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο έδαφός της. Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία για επιθετικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να πιέσει τους πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, να περάσουν τα σύνορα.

Η κρίση αυτή αυξάνει και την ήδη τεταμένη ένταση στις σχέσεις της Λευκορωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση από την οποία δεν φαίνεται ορατή διέξοδος.


Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000-4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, ενώ η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα.

«Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ. (σ.σ. τοπική ώρα) η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά στο Twitter.

Επίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι «σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που είναι έτοιμοι να περάσουν τα πολωνικά σύνορα».

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα προς τη Λετονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μέσω της Λευκορωσίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο ότι διευκολύνει τους πρόσφυγες να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, αν συνεχίσει την ίδια τακτική, ενώ οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και χωρίς ελπίδα απεγκλωβισμού.

Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Η Πολωνία, που έχει επικριθεί για την πρακτική των επαναπρoωθήσεων, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή τείχους με συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι συγκεντρωμένοι στα σύνορα άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες και δριμύ ψύχος.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, αρνείται να δεχθεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από την Πολωνία, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να χάνονται μέσα στα δάση, χωρίς τρόφιμα και άλλες προμήθειες, με κάποιους να πεθαίνουν από υποθερμία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι πρόσφυγες εκδιώκονται από την Πολωνία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας πυροβολούν στο αέρα για εκφοβισμό, ώστε να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν.


ΝΑΤΟ: Απαράδεκτη κατάσταση

Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό, ωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες προς τα σύνορα της Πολωνίας, που είναι μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του και ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, «η οποία ασκεί πίεση» σε τρεις σύμμαχες χώρες: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.

Η Ε.Ε. κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας τους για να εκδικηθεί για την επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή είναι η συνέχιση της απέλπιδας προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πιόνια για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Frontex, τόνισε πως «πολλές εκατοντάδες» μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.


Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της Ε.Ε. κατά του Μινσκ. Μιλώντας και αυτός για «υβριδική απειλή», είπε ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ενώ το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Μινσκ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους εξηγήσει πώς «το καθεστώς Λουκασένκο μεταχειρίζεται απάνθρωπα και βάναυσα τους ανθρώπους, τους δικούς τους πολίτες και τους οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μεταφέροντάς τους με αεροπλάνα στη Λευκορωσία και τους ωθεί προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την πολιτική εκμετάλλευση και χειραγώγηση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς Λουκασένκο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθερο. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία», συμπλήρωσε.
Πηγή: https://www.efsyn.gr

18

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση