
Επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα
Αυξάνεται η διπλωματική πίεση προς τη Λευκορωσία από τη Δύση, με τη Γαλλία να καλεί τη Ρωσία να παρέμβει για να τερματιστεί η προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία. Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που κατηγορούν το Μινσκ για εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικούς λόγους.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα των δύο χωρών, θύματα ενός επικίνδυνου πολιτικού παιχνιδιού, καλώντας όλες τις χώρες να προστατεύσουν την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς πολλοί από αυτούς χρειάζονται ιατρική βοήθεια.
Στο μεταξύ, οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις αεροπορικές εταιρείες μέσω απειλών για κυρώσεις αν συνεχίσουν να κάνουν πτήσεις προς τη Λευκορωσία στις οποίες θα επιβαίνουν πρόσφυγες. Μετά τις Τουρκικές Αερογραμμές, και η λευκορωσική Belavia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλά εισιτήρια σε πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν με προορισμό τη Λευκορωσία. Όπως δήλωσε η εταιρεία, αν κάποιοι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια, θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους.
Στο Παρίσι, οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Φλοράνς Παρλί, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Ρώσους ομολόγους τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού «παρότρυναν τη Ρωσία να κινητοποιήσει τους στενούς συνδέσμους της με τη Λευκορωσία για να τερματιστεί αυτή κατάσταση». Ωστόσο, την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία, σταθερός σύμμαχος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρότι νωρίτερα «άδειασε» τον Λουκασένκο για το θέμα του φυσικού αερίου, αποστέλλει στη Λευκορωσία περίπου 250 αλεξιπτωτιστές για να συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Ο λευκορωσικός στρατός ανακοίνωσε σχετικά ότι η στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή των Ρώσων αλεξιπτωτιστών στόχο έχει «να εξετάσει την ετοιμότητα των συμμάχων να απαντήσουν σε απειλές, εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας», σαφής αναφορά στη συγκέντρωση πολωνικών στρατευμάτων. Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και από το Λονδίνο, στην περιοχή βρίσκονται και Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι όπως διευκρινίστηκε θα έχουν «επιμελητειακό ρόλο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ, η Πολωνία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα 15.000 άνδρες, οι οποίοι υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα, αεροπορικές δυνάμεις και άλλα όπλα. Η Βαρσοβία, από την άλλη πλευρά, μέσω του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Πάβελ Σόλοτς, δήλωσε ότι η κρίση δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σύντομα, καθώς η Πολωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με «ψυχολογικό, υβριδικό πόλεμο, που υποκινείται από κέντρα που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν και τελικά να καταστρέψουν τη χώρα μας».
Κ. Χάρις: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση
Την ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας εξέφρασε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
«Το καθεστώς Λουκασένκο πιστεύω ότι εμπλέκεται σε πολύ ανησυχητικές δραστηριότητες. Είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησα με τον πρόεδρο Μακρόν και το βλέμμα του κόσμου και των ηγετών του παρακολουθεί το τι συμβαίνει εκεί», είπε.
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωση, εξέφρασε τη «σθεναρή καταδίκη του στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης που δημιουργείται τεχνητά από τη Λευκορωσία, ως μέρος υβριδικών ενεργειών που στοχεύουν κατά της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας για πολιτικούς σκοπούς. Αυτές οι σκληρές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων».
Όπως επισημαίνει το ΝΑΤΟ, η Συμμαχία στέκεται αλληλέγγυα με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και άλλα συμμαχικά έθνη «που επηρεάζονται και υποστηρίζουν μέτρα, με γνώμονα τις θεμελιώδεις αξίες και το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο, που λαμβάνονται από τους Συμμάχους ατομικά και συλλογικά, ως απάντηση σε μια κατάσταση που απαιτεί στενό συντονισμό με βασικούς διεθνείς εταίρους» και θα παραμείνει σε επαγρύπνηση έναντι του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης και πρόκλησης από τη Λευκορωσία.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν τη Λευκορωσία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΟΥ: Να αποπολιτικοποιηθεί η κατάσταση υγείας των προσφύγων
Την ώρα που οι αντίπαλες πλευρές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους ποιος θα βγει «νικητής» στην κρίση αυτή, με τους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες και με δριμύ ψύχος εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την υγειονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτών.
Ο ΠΟΥ Ευρώπης στην ανακοίνωσή του «καλεί όλες τις χώρες να προστατεύσουν την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας, πολλοί από τους οποίους χρήζουν ιατρικής βοήθειας» και ζήτησε «να προστατευθεί και να απολιτικοποιηθεί» η κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με μία από τις τεχνικές αποστολές του ΠΟΥ στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, το 60% των ανθρώπων αυτών χρειάζονται «με τη μία ή την άλλη μορφή» ιατρική φροντίδα. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το θέμα των χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί σε μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, στο έλεος των πλημμυρών ενώ ο χειμώνας πλησιάζει με βήμα ταχύ», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
Πηγή: efsyn.gr






