Εντολή για «πυρ στο ψαχνό» από τον πρόεδρο του Καζακστάν

Εντολή για «πυρ στο ψαχνό» από τον πρόεδρο του Καζακστάν

Λίγες ώρες αφότου κήρυξε «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα», ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις δυνάμεις ασφαλείας «να ανοίγουν πυρ εναντίον των τρομοκρατών», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της κρίσης των τελευταίων ημερών.


Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Τοκάγεφ κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών που έχουν οδηγήσει σε λουτρό αίματος και άγνωστο στην πραγματικότητα αριθμό νεκρών και τραυματιών, σε «τρομοκράτες» και «παραστρατιωτικούς», τονίζοντας ότι «όσοι δεν παραδίδονται, θα εξουδετερώνονται».

Απαντώντας δε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διάλογο και αυτοσυγκράτηση, τις χαρακτήρισε «ανοησίες». «Με ποιον να διαπραγματευτούμε; Με εγκληματίες και φονιάδες;» διερωτήθηκε.

«Αποκαταστάθηκε η τάξη», αλλά…


Την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν ανακήρυξε ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από τρεις ημέρες άγριας καταστολής των κινητοποιήσεων που προκλήθηκαν με αφορμή την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί 26 διαδηλωτές -«ένοπλοι εγκληματίες» κατά την κυβέρνηση- και 3.000 έχουν συλληφθεί, ενώ επίσης νεκροί έχουν πέσει 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμη 748 είναι τραυματίες.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόσοι είναι οι νεκροί, πόσοι οι τραυματίες -οι πληροφορίες τις πρώτες ημέρες των επεισοδίων υπολογίζονταν σε περίπου 1.000- και πόσοι και πού βρίσκονται οι «συλληφθέντες», μετά το λουτρό αίματος της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ, ακόμη και τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα Αλμάτι, όπου από το βράδυ έφτασαν ρωσικά στρατεύματα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Καζακστάν στην τήρηση της τάξης. Ο Καζάκος πρόεδρος Τοκάγεφ, που υποστηρίζει ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι «εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό τρομοκράτες», πάντως, το πρωί της Παρασκευής κήρυξε την «αποκατάσταση της τάξης».

Στις πρωινές δηλώσεις του είχε προαναγγείλει ουσιαστικά τις ανακοινώσεις που έκανε από τηλεοράσεως. Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ «η επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας είναι σε εξέλιξη, οι δυνάμεις τήρησης του νόμου εργάζονται σκληρά. Ωστόσο η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι τοπικές αρχές έχουν πλήρη έλεγχο της κατάστασης».

Έτσι, προανήγγειλε το νέο κύμα καταστολής, υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες εξακολουθούν να κάνουν χρήση όπλων καταστρέφοντας περιουσίες» και οι «επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστούν.

Ξένες δυνάμεις στη χώρα


Για να ελέγξει την κατάσταση στο Καζακστάν, η κυβέρνηση του Τοκάγεφ ζήτησε βοήθεια από τον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του οποίου ηγείται η Ρωσία και στον οποίο συμμετέχουν το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.

Ήδη στρατεύματα από τη Ρωσία (σύμφωνα με πληροφορίες είναι 2.500 στρατιώτες) έχουν φτάσει στη χώρα, με τους πολίτες να φοβούνται στρατιωτική καταστολή, ενώ οι αρχές του Καζακστάν υποστηρίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις ενάντια των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον CSTO, οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα πάνε στο Καζακστάν θα λειτουργήσουν σαν ειρηνευτική δύναμη και θα προστατεύσουν κρατικές και στρατιωτικές υποδομές. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, θα παραμείνουν στη χώρας για αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Μεταφορά ρωσικού στρατού «όλο το 24ωρο»


Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Καζακστάν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, εξέφρασε τη γνώμη ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, τόνισε ότι η Ρωσία κι άλλα πρώην σοβιετικά κράτη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, τα οποία έχουν στείλει ειρηνευτική δύναμη για να βοηθήσει το Καζακστάν να αντιμετωπίσει τις ταραχές, «στέκονται στο πλευρό του Καζακστάν και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι».

Από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μεταφέρονται αεροπορικώς στο Καζακστάν «όλο το 24ωρο» και ελέγχουν το αεροδρόμιο της Αλμάτι, μαζί με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου της χώρας. Το αεροδρόμιο είχε καταληφθεί από ομάδα διαδηλωτών την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που μετέβη στο σημείο χθες, Πέμπτη, το προσωπικό ασφαλείας του Καζακστάν τους είχε απομακρύνει από εκεί.

Πού είναι ο Ναζαρμπάγεφ;


Στο μεταξύ αυξάνεται η φημολογία ότι η οικογένεια του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (που είναι «άφαντος» αυτές τις ημέρες), έχει ήδη φύγει από το Καζακστάν με δυο δικά της ιδιωτικά αεροπλάνα που έφθασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν, 24.kg, ένα από αυτά τα αεροσκάφη έφτασε στο αεροδρόμιο της χώρας, στην πόλη Μπισέκ, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Μανάς.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση


Η κατάσταση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, να καλούν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν άλλες συγκρούσεις.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στο Καζακστάν, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος παρακολουθούν για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα παρακολουθούμε στενά για ενέργειες που θα προκαλέσουν καταπάτηση των θεσμών του Καζακστάν».


 

Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση