Νέες αποκαλύψεις για κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού

Νέες αποκαλύψεις για κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού

Τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας #MeNow_MeToo του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) παρουσίασαν το Ε.Δ.κ.Β. και η Σοφία Μπεκατώρου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών έχουν καταγραφεί 208 αναφορές κακοποίησης, μία από τις οποίες  παρουσίασε η πρώην πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας.

Από τις 208 αναφορές, το 70% αφορούν σεξουαλική κακοποίηση, το 96,7% των αναφορών προέρχονται από γυναίκες και το 45% αφορούν άσκηση βίας σε ανήλικους έως 14 ετών.

Η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε την καταγγελία αθλητή της εθνικής ομάδας, που κατηγορεί τον προπονητή του για ξυλοδαρμό.

Η Σοφία Μπεκατώρου επισήμανε ότι ο εν λόγω αθλητής ανήκει στην ομάδα των αθλητών της γυμναστικής που πέρυσι την άνοιξη κινητοποιήθηκαν με καταγγελίες εις βάρος προπονητών του αθλήματος, κατηγορώντας τους για κακοποιητικές συμπεριφορές. «Ζητήσαμε από τους αθλητές να αναφέρουν τα περιστατικά στην πλατφόρμα» πρόσθεσε η Σοφία Μπεκατώρου, και εξήγησε ότι οι αναφορές τους θα βοηθήσουν και στη «διασύνδεση» των θυμάτων που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την καταγγελία του αθλητή από τη στιγμή που πήγε στην εθνική ομάδα.


«Δεν μπορούσα να αναπνεύσω από το ξύλο»

«Ο προπονητής που με ανέλαβε εκεί ήταν ο Χ. Από την πρώτη ημέρα μέχρι και σχεδόν την ημέρα που έφυγα από το κλιμάκιο η λέξη “ρουμανάκι” με ακολουθούσε καθημερινά στην προπόνηση. Ήταν ένας προπονητής που ήθελε πολύ να με έχει στα χέρια του.

»…Πολλές φορές έφερνε τα προβλήματα του σπιτιού του στην προπόνηση, με αποτέλεσμα να έχει νεύρα και να ξεσπάει πάνω μου, αλλά και σε άλλους αθλητές που ανήκαν σε αυτόν. Υπήρχαν φορές που από το ξύλο δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές και οι γονείς είχαν πλήρη άγνοια. Φυσικά, δεν ήταν ο μόνος προπονητής.

»…Μας αντιμετώπιζαν όλοι σαν σάκους του μποξ. Θυμάμαι έχω περάσει 45 λεπτά γαντζωμένος πάνω σε ένα σχοινί 10 μέτρων και αθλήτριες της ρυθμικής μού έδιναν κουράγιο από το διπλανό γήπεδο. Μας χώριζε ένας χαμηλός τοίχος κι εγώ φαινόμουν από παντού. Συναθλητές μου περνούσαν από κάτω και μου έδιναν κουράγιο.

»Έπειτα από 45 λεπτά γλίστρησα, μην αντέχοντας άλλο, και βρέθηκα οριακά μέσα στο σκάμμα… Με χτυπούσε σε όλο μου το σώμα με κλοτσιές και σφαλιάρες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να μην μπορώ να πάω ούτε στο σχολείο. Είχα μελανιές παντού και δεν μπορούσα να φορέσω ρούχα.

»….Όπως όλη η ομάδα της ρυθμικής και της ενόργανης γυμναστικής με είδε πάνω στο σχοινί να κρέμομαι, είδε τον προπονητή μου να μου φέρεται με ανάρμοστη βία, έτσι είδα κι εγώ τους προπονητές των υπολοίπων να συμπεριφέρονται με άθλιο, ανάρμοστο, βίαιο και προσβλητικό για τη γενετήσια αξιοπρέπεια τρόπο. Αυτό αφορά εν ενεργεία αθλητές και Ολυμπιονίκες, αλλά και εν ενεργεία προπονητές και προέδρους φορέων. Ανατρέχοντας στις ημερομηνίες 1999-2000 είναι αυταπόδεικτο σε ποιους αναφέρομαι.

»…Μία εβδομάδα πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία έσπασα τα πόδια μου στο μονόζυγο με απόλυτη ευθύνη του προπονητή μου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσα την αλλαγή των γαντιών μου, που αποτελούσαν βασικό εξοπλισμό του οργάνου.

»Ο προπονητής μου δεν ασχολήθηκε και δεν φρόντισε για αυτό, παρά το γεγονός ότι είχα εκφράσει την ανησυχία μου και τη δυσκολία στην τέλεση των ασκήσεων για το φθαρμένο εξοπλισμό. Γι’ αυτό το ατύχημα υπήρξαν τότε και αρκετά δημοσιεύματα, χωρίς να αναφέρονται στους πραγματικούς λόγους.

»…Αυτός ο άνθρωπος πριν από μένα και έπειτα από μένα έχει φερθεί βίαια σε πολλά παιδιά του πρωταθλητισμού και της Εθνικής ομάδας. Έβγαζε τα στρώματα κάτω από τα όργανα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπανόρθωτοι τραυματισμοί στους αθλητές. Αυτή τη στιγμή, ενώ δεν είναι στην Εθνική Ομάδα και έφυγε, αφού σταμάτησαν οι γιοι του, ασχολείται με τον κοινό αθλητισμό και διδάσκει σε σχολεία».

Σεξουαλική κακοποίηση σε παιδί τεσσάρων ετών

Η κυρία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και στη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού τεσσάρων ετών από τον φαντάρο γιο της νταντάς του. Όπως εξήγησε, η κακοποίηση έγινε αντιληπτή από τις ζωγραφιές του παιδιού, που φοβόταν να μιλήσει. Η εν λόγω υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πηγή: efsyn.gr

48

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση