Θεραπείες μεταστροφής στη Βρετανία: ο Μπόρις Τζόνσον «παραιτείται» από την απαγόρευσή τους

Θεραπείες μεταστροφής στη Βρετανία: ο Μπόρις Τζόνσον «παραιτείται» από την απαγόρευσή τους

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την υποστήριξη της απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής, που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό.


Το ITV News ανέφερε ότι ένα επίσημο έγγραφο ενημέρωσης επιβεβαιώνει ότι ο Τζόνσον «συμφώνησε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με νομοθεσία για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής των ΛΟΑΤΚΙ+».

Αυτό συμβαίνει, παρά την απαγόρευση της πρακτικής που ανακοινώθηκε στην ομιλία της Βασίλισσας πέρυσι και τη μεγάλη διαβούλευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση για το θέμα.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε: «Έχοντας διερευνήσει σε βάθος αυτό το ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά για να αποφευχθεί αυτό με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και να διερευνήσει τη χρήση άλλων μη νομοθετικών μέτρων». 

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε για πρώτη φορά να θέσει εκτός νόμου την πρακτική αυτή το 2018.

Το έγγραφο που διέρρευσε υποδηλώνει ότι η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί στην ομιλία της Βασίλισσας τον Μάιο και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να θέσουμε την απόφαση ως προτεραιότητα του νομοθετικού μας προγράμματος και μειώνει τον κίνδυνο να μοιάζουμε σαν να έχουμε ξεχωρίσει ένα ζήτημα ΛΟΑΤΚΙ», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το ITV News.

«Δεδομένων των άνευ προηγουμένου συνθηκών μεγάλων πιέσεων στο κόστος ζωής και της κρίσης στην Ουκρανία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη εξορθολογισμού του νομοθετικού μας προγράμματος».

Η  αλλαγή κατεύθυνσης προήλθε από τον Τζόνσον. Η υπουργός Ισότητας Λιζ Τρας φαίνεται να μη συμμετέχει στην απόφαση.

«Ενώ η Λιζ δεν είναι ιδεολογικά δεσμευμένη στη νομοθεσία, είναι πιθανό να ανησυχεί για τη θέση της, έχοντας προσωπικά δεσμευτεί να παραδώσει το νομοσχέδιο», αναφέρει το έγγραφο.

Η Jayne Ozanne, μια ακτιβίστρια που παραιτήθηκε από το διαλυμένο LGBT Advisory Panel της κυβέρνησης, ανέφερε σε μια δήλωση: «Ο πρωθυπουργός έδειξε ελάχιστο σεβασμό για τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αυτή την σκληρή απόφαση, η οποία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Αυτή είναι μακράν η πιο μεγάλη προδοσία εμπιστοσύνης που έχει βιώσει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εδώ και χρόνια και δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ο ίδιος, οι υπουργοί του και άλλοι ανώτεροι βουλευτές των Τόρις. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπαναχώρησε σε μια τέτοια υπόσχεση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις σαφείς ενδείξεις σημαντικής βλάβης σε ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που επισημάνθηκαν στην έρευνα της κυβέρνησής του».

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε για πρώτη φορά να θέσει εκτός νόμου τις εγκληματικές αυτές θεραπείες το 2018. Μετά την παραίτησή της από την πρωθυπουργία, τον Μάιο του 2019, οι συζητήσεις για απαγόρευση σταμάτησαν για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2020, η Λιζ Τρας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε αναθέσει έρευνα σχετικά με την «κακή, απεχθή πρακτική» και τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Τζόνσον υποσχέθηκε νομοθεσία.

«Σχετικά με το θέμα της θεραπείας μεταστροφής των ομοφυλοφίλων, νομίζω ότι είναι κάτι το απεχθές και δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα», είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχισε να σέρνει το θέμα. Τον Απρίλιο του 2021 διέλυσε την Συμβουλευτική Επιτροπή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αφού ο Ozanne και άλλα μέλη παραιτήθηκαν επικαλούμενοι ένα «εχθρικό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» μεταξύ των υπουργών. Ακολούθησε γρήγορα η ανακοίνωση δημόσιας διαβούλευσης.

Μετά από καθυστερήσεις και παρατάσεις, αυτό πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αλλά το νομοσχέδιο περιλάμβανε αρκετά  κενά που θα επέτρεπαν σε «συναινούντες» ενήλικες να υποβληθούν σε θεραπεία μετατροπής (οι ειδικοί λένε ότι η συναίνεση δεν είναι δυνατή σε ένα τέτοιο σενάριο) και αρκετές θρησκευτικές εξαιρέσεις.


 

Πηγή: avmag.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση