Φύλο Χ στα αμερικανικά διαβατήρια

Φύλο Χ στα αμερικανικά διαβατήρια

Από την 11η Απριλίου, όσοι Αμερικανοί υπήκοοι το επιθυμούν θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα Χ στη θέση του φύλου στα διαβατήριά τους. Αυτό ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σκοπός της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας μεταφορών η ελαχιστοποίηση της σωματικής επαφής κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα αεροδρόμια και η ενισχυμένη χρήση τεχνολογικών μέσων.


Τους επόμενους μήνες, η δυνατότητα θα επεκταθεί και σε άλλα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ. Η επιλογή του Χ στη θέση του φύλου σηματοδοτεί ότι αυτός που το επιλέγει δεν θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως άνδρας ή γυναίκα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, η εξέλιξη αυτή δείχνει «απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα κάθε ατόμου και ενισχύει τη συμπερίληψη».

H απόφαση ελήφθη έπειτα από εκτενείς συνομιλίες με φορείς άλλων κρατών, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που έχουν προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση, «αναγνωρίζοντας δηλαδή τη διαφορετικότητα του φύλου στα διαβατήρια».

Η Τζέσικα Στερν, ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τόνισε ότι «η αλλαγή πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών σηματοδοτεί την αναγνώριση της “πραγματικής ταυτότητας” του κατόχου του διαβατηρίου, πέρα από τα στερεότυπα. Η δυνατότητα να συμπληρώνεται με Χ η θέση για το φύλο στο διαβατήριο είναι σημαντική γιατί οι άνθρωποι δεν εντάσσονται πάντα σε κατηγορίες όπως άνδρας ή γυναίκα. Υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα πολιτών που εκφράζουν πολύ πληρέστερα την αλήθεια τους με το Χ», κατέληξε.

Στο προσεχές μέλλον η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) θα πραγματοποιεί σωματικούς ελέγχους στα αεροδρόμια που δεν θα σχετίζονται με το φύλο του ατόμου που ελέγχεται. Ο Χοζέ Μπορίλα, επικεφαλής του τμήματος ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της υπηρεσίας, ανέφερε ότι «στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της σωματικής επαφής κατά τη διάρκεια των ελέγχων και η ενισχυμένη χρήση τεχνολογικών μέσων». H ελλιπής εκπαίδευση των ελεγκτών της TSA και διάφορα τεχνολογικά προβλήματα μετατρέπουν σε βασανιστήριο τον σωματικό έλεγχο διεμφυλικών ατόμων και ταξιδιωτών έμφυλης ποικιλίας. Ακόμα και ο έλεγχος με τεχνολογικά μέσα σήμερα βασίζεται κυρίως στο φύλο του ταξιδιώτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζει ότι θα δεχθεί σκληρή κριτική από μερίδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.


 

Πηγή: thepressproject.gr

13

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση