Συλλήψεις, χωρίς ένταλμα, στη Σρι Λάνκα εν μέσω οργής κατά της κρίσης

Συλλήψεις, χωρίς ένταλμα, στη Σρι Λάνκα εν μέσω οργής κατά της κρίσης

Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, από το απόγευμα του Σαββάτου (18:00 μ.μ.) μέχρι τη Δευτέρα ( 06:00 πμ.μ.), ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης με στόχο την έκρηξη οργής για τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της χώρας, υπό το βάρος ενός τεράστιου χρέους.


Αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες στο Κολόμπο, ενώ τα καταστήματα άρχιζαν σιγά-σιγά το πρωί σήμερα να ανοίγουν στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, που αντιμετωπίζει μεγάλες αυξήσεις τιμών και εκτεταμένες ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ισχυρίστηκε ότι η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη για να προστατευθεί η «δημόσια τάξη» και να εξασφαλιστούν απαραίτητες προμήθειες και υπηρεσίες. Ο ίδιος έδωσε τη νύχτα διαταγή για αυστηρά μέτρα που επιτρέπουν στο στρατό να συλλαμβάνει και να κρατά υπόπτους, χωρίς ένταλμα, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα.

Ήδη έχουν συλληφθεί 53 άτομα μετά τις κινητοποιήσεις διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλουν στην κατοικία του προέδρου ζητώντας την καθαίρεσή του. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκρούστηκαν την Πέμπτη με τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα ένας να τραυματιστεί σοβαρά. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα της αστυνομίας και του στρατού.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα / Φωτογραφία αρχείου / AP photo

 

Το νησιωτικό κράτος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπο με διαδοχικές διακοπές της ηλεκτροδότησης που διαρκούν ως και 13 ώρες την ημέρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ξένο συνάλλαγμα για να πληρώσει για εισαγωγές καυσίμων.

Η κρίση, αποτέλεσμα οικονομικής κακοδιαχείρισης από διαδοχικές κυβερνήσεις, επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19, η οποία έπληξε τον τουρισμό και τα εμβάσματα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως επιδιώκει τη διάσωση της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ έχει επίσης ζητήσει νέα δάνεια από την Ινδία και την Κίνα.


 

Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση