Κάτω από το όριο της φτώχειας άλλα 250 εκατ. άνθρωποι λόγω πολέμου, ακρίβειας και πανδημίας

Κάτω από το όριο της φτώχειας άλλα 250 εκατ. άνθρωποι λόγω πολέμου, ακρίβειας και πανδημίας

Πάνω από 250 εκατομμύρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν για πρώτη φορά φέτος κάτω από το όριο της φτώχιας, εξαιτίας των παραγόντων της πανδημίας, των αυξανόμενων συστημικών ανισοτήτων, της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Oxfam.

«Συνολικά 860 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το τέλος του έτους, δηλαδή με λιγότερο από 1,9 δολάριο ημερησίως», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της φτώχειας.

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους» στην εξαθλίωση, οι οποίοι θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες, διευκρινίζει η Oxfam.

Καθώς η Ρωσία (πέμπτη) και η Ουκρανία (πρώτη) βρίσκονται στις θέσεις της κορυφαίας πεντάδας εξαγωγέων σιτηρών παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους» και απαιτείται «δυναμική απάντηση», δηλώνει η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.Οι κυβερνήσεις διεθνώς «απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά το ξέσπασμα της πανδημίας σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», εξηγεί η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σειρά κυβερνήσεων αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν τους πιστωτές τους και να εισάγουν τρόφιμα και καύσιμα.

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει συνεπώς να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή χρέους φέτος, ποσό που επαρκεί μονάχα για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία», συμπλήρωσε η Σακραμπόρτι και εξήγησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρια Αφρική, αναφέρεται στην έκθεση της Oxfam. Ωστόσο «ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες», επισημαίνει η ΜΚΟ.

Οι επιπτώσεις της πολλαπλής κρίσης είναι ορατή και στα πορτοφόλια των σταθερά εργαζόμενων, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει ότι η αγοραστική τους δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση για τους περισσότερους εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ παράλληλα η πανδημία αύξησε επίσης τις έμφυλες ανισότητες στον τομέα των εισοδημάτων.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση