Εκτελέστηκε ο γηραιότερος θανατοποινίτης του Τέξας

Εκτελέστηκε ο γηραιότερος θανατοποινίτης του Τέξας

30 χρόνια μετά τη δολοφονία αστυνομικού για την οποία είχε κριθεί ένοχος, οι αρχές του Τέξας, στον αμερικανικό Νότο, εκτέλεσαν χθες τον γηραιότερο καταδικασθέντα σε θάνατο στην πολιτεία, παρά τις εκκλήσεις πολέμιων της θανατικής ποινής για επιείκεια.

Στον Καρλ Μπάντιον, 78 ετών, έγινε θανατηφόρα ένεση στις 18:24 (τοπική ώρα) στη φυλακή της πόλης Χάντσβιλ. 15 λεπτά αργότερα, στις 18:39 (τοπική ώρα· στις 02:39 σήμερα ώρα Ελλάδας), πιστοποιήθηκε ο θάνατός του, σύμφωνα με έγγραφο της πολιτειακής υπηρεσίας φυλακών.

«Έχω τύψεις για όσα έκανα» και «είμαι έτοιμος να φύγω», ήταν τα τελευταία λόγια του Καρλ Μπάντιον.

Μπροστά στη φυλακή της Χάντσβιλ, μερικοί διαδηλωτές φώναζαν «η εκτέλεση δεν είναι λύση», ωστόσο, σε μικρή απόσταση είχαν συγκεντρωθεί επίσης πολίτες που τάσσονται υπέρ της επιβολής της εσχάτης των ποινών, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η οικογένεια του αστυνομικού που ήταν το θύμα του φόνου ήταν επίσης παρούσα.

Οι συνήγοροι του Μπάντιον είχαν ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι υπέβαλαν – χωρίς επιτυχία – ύστατη προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να αποτρέψουν την εκτέλεση του γηραιού άνδρα. Οι συνήγοροι και οι υποστηρικτές του Καρλ Μπάντιον δεν επιδίωκαν να αποδείξουν την αθωότητά του.

Στο Τέξας, τη μεγάλη, βαθιά συντηρητική πολιτεία του Νότου, δεν μπορεί να καταδικαστεί κανείς σε θάνατο, παρά μόνο εάν σώμα ενόρκων θεωρήσει πως εγείρει μελλοντική απειλή για άλλους.

Ο Καρλ Μπάντιον, που έπασχε από αρθρίτιδα, ιλίγγους, ηπατίτιδα και κίρρωση, δεν μπορούσε πλέον «να θεωρείται επικίνδυνος», εξήγησαν οι συνήγοροι στην αίτησή τους –που απορρίφθηκε– στην επιτροπή απονομών χάριτος και απελευθερώσεων υπό περιοριστικούς όρους της πολιτείας.

Τον Ιούνιο του 1990, ο άνδρας αυτός, τον οποίο μεγάλωσε αλκοολικός και βίαιος πατέρας, είχε ήδη καταδικαστεί 13 φορές και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έπειτα από την καταδίκη του για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Κατά τη διάρκεια ελέγχου για συνηθισμένη παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο Χιούστον, ο Καρλ Μπάντιον πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό Τζέιμς Ίρμπι.

Αφού καταδικάστηκε σε θάνατο, είδε την ποινή του να ακυρώνεται το 2009 από το ανώτατο δικαστήριο του Τέξας, με το σκεπτικό ότι οι ένορκοι παρανόησαν τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Όμως, το 2012 καταδικάστηκε εκ νέου στην εσχάτη των ποινών.

Ο Καρλ Μπάντιον παρέμενε για 20 χρόνια, σε απομόνωση στο κελί του 23 ώρες το 24ωρο.

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να επανεξετάσει την καταδίκη του, αν και ο Στίβεν Μπράιερ, μέλος της προοδευτικής του πτέρυγας, έκρινε ότι η διάρκεια της φυλάκισής του έθετε «εν αμφιβόλω τη συνταγματικότητα της ποινής του θανάτου».

Στο Τέξας, την εκτέλεση του Καρλ Μπάντιον αναμένεται να ακολουθήσει αυτή της Μελίσας Λούσιο, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο της κόρης της, δύο ετών, το 2007. Προγραμματίζεται να γίνει την 27η Απριλίου.

Υπέρ της Μελίσας Λούσιο, η οποία καταδικάστηκε έπειτα από αμφιλεγόμενη διαδικασία, έχουν εκφραστεί διάφοροι αιρετοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και η αστέρας των τηλεοπτικών εκπομπών «ριάλιτι» Κιμ Καρντάσιαν, που συνέβαλαν να αναδειχθούν αυτά που οι υπερασπιστές της χαρακτηρίζουν δικαστικά σφάλματα.

Οι αρχές στο Τενεσί, που αναμενόταν επίσης χθες να προχωρήσουν στην εκτέλεση του γηραιότερου θανατοποινίτη στην πολιτεία, την ανέβαλαν την τελευταία στιγμή, ενημέρωσε μέσω Twitter ο κυβερνήτης Μπιλ Λι, ανακοινώνοντας ότι η εκτέλεση του Όσκαρ Σμιθ δε θα γινόταν, όπως ήταν προγραμματισμένο, εξαιτίας «παράλειψης στην προετοιμασία της θανατηφόρας ένεσης», δίνοντας «προσωρινή αναστολή», ωσότου επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο Όσκαρ Σμιθ, 72 ετών, είχε κριθεί ένοχος στη δίκη για τον φόνο το 1989, της πρώην συζύγου του, με την οποία είχαν χωρίσει, και δύο γιων της.

Όλες οι προσφυγές των συνηγόρων του απορρίφθηκαν μέχρι σήμερα. Κατέθεσαν την ύστατη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η εκτέλεσή του, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 19:00 (τοπική ώρα· στις 03:00 ώρα Ελλάδας), θα ήταν η πρώτη στο Τενεσί μετά την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ.

«Έπειτα από εις βάθος εξέταση του αιτήματος του Όσκαρ Σμιθ για επιείκεια (…), η ποινή που επέβαλε η πολιτεία παραμένει ως έχει και δεν θα επέμβω», είχε σημειώσει την Τρίτη ο κυβερνήτης Λι.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά απογοητευτική» από τη συνήγορο του, την Έιμι Χάργουελ, σύμφωνα με την οποία, ο Όσκαρ Σμιθ «διατρανώνει τη αθωότητά του εδώ και πάνω από 30 χρόνια». Σε συνέντευξή της στο CNN, η δικηγόρος τόνισε πως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνικές ανάλυσης του γενετικού υλικού (DNA) που είχε βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος, για να αποδειχθεί εάν είχε δίκιο ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση