ΕΝΕΔΕΠ-Εργαζόμενοι Cosco: Εντείνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ

ΕΝΕΔΕΠ-Εργαζόμενοι Cosco: Εντείνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Την πρόταση της εργοδοσίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία όπως έχει δηλώσει θα καταθέσει την Παρασκευή 6 Μαΐου, αναμένουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, προκειμένου να την αξιολογήσουν και να αποφασίσουν μέσα από τη γενική συνέλευσή τους τα επόμενα βήματα τους. Παραμένουν ωστόσο σταθεροί στα αιτήματα τους, που είναι υπογραφή ΣΣΕ, εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ένταξη των εργαζομένων στις προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία και τις αργίες, αυξήσεις σε όλους τους εργαζομένους.


Το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Ναυτιλίας με την παρουσία εκπροσώπων της εργοδοσίας και εμπλεκόμενων φορέων στη λειτουργία του λιμανιού. Υποστηρίζει οτι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο δίκαιος χαρακτήρας των αιτημάτων τους και το δίκιο του αγώνα τους, ενός αγώνα που, όπως σημειώνει, οργανώθηκε μέσα από μαζικές διαδικασίες, μέσα από γενικές συνελεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων.

«Αυτό αποτελεί τη δύναμη του αγώνα μας, η συμφωνία όλων των εργαζομένων, και θα καθορίσει τη πορεία των κινητοποιήσεων που αφορούν εν τέλει την ίδια τη ζωή μας. Το εργοδοτικό έγκλημα του Δημήτρη, το σοβαρό εργατικό ατύχημα του Τάκη, τα καθημερινά «μικρά» εργατικά ατυχήματα, τα κοντέινερ που «βρέχει» συχνά μέσα στο λιμάνι, είναι οι λόγοι που σήμερα τροφοδοτούν και ενισχύουν αυτόν τον αγώνα .Είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Είναι αγώνας για να μπορούμε να γυρνάμε στα παιδιά μας με το κεφάλι ψηλά , αρτιμελής και υγιείς» τονίζει.

Στη συνέχεια επισημαίνει οτι γνώριζαν εξ αρχής οτι αγώνας που δίνουν θα είναι σκληρός και απαιτητικός,ωστόσο όλες αυτές τις ημέρες κατάφεραν τα εξής: «Αναγκάσαμε την εργοδοσία να προσπαθεί μάταια να αντικρούει δημόσια τα δίκαια αιτήματα μας. Αναγκάσαμε κυβέρνηση και εργοδοσία να φθάσουν στο σημείο να επιστρατεύσουν ΜΑΤ, λιμενικούς και ΟΥΚ μήπως καταφέρουν να σπάσουν την απεργία μας. Αλλά η απάντηση ήταν »πληρωμένη» από τους ίδιους τους εργαζομένους. Η θέα των άδειων πούλμαν, με πρωταγωνιστές τα στελέχη της εργοδοσίας, τους δικηγόρους τους, την ίδια την εργοδοσία να φιγουράρουν στις μπροστινές θέσεις ως »στρατηγοί» του απεργοσπαστικού μηχανισμού θύμιζε άλλες εποχές που είχαμε δει μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες» και κάνει γνωστό οτι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία, αξιοποιώντας τις επόμενες ημέρες για να συντονιστούν ακόμα καλύτερα και με άλλους κλάδους του Πειραιά, να συγκεντρώσουν δυνάμεις, να προετοιμαστούν ακόμα καλύτερα για τη συνέχεια. «Η συγκέντρωση του Πρωτομαγιάς αποδεικνύει ότι το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν» μπορεί να φέρει τις μεγαλύτερες κατακτήσεις, να σπάσει κάθε αδιαλλαξία, να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται οτι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης δήλωσε οτι πράγματι υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, όπως η υπογραφή ΣΣΕ και η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες που αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν, και πρόσθεσε: «Ως υπουργείο Ναυτιλίας αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά με στόχο να εξελιχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των πλευρών ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων, προς όφελος του ελληνικού και ευρωπαϊκού εμπορίου, της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».


Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση