Συγκλόνισαν τα θύματα στη δίκη για την επίθεση στη «Φαβέλα»

Συγκλόνισαν τα θύματα στη δίκη για την επίθεση στη «Φαβέλα»

Εύα Παπαδοπούλου

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σωτήρη Δεβελέκου επιδόθηκαν σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να αποδομήσουν τα λεγόμενα του Α.Μ. που έπεσε θύμα της επίθεσης και τον κατηγόρησαν για ψευδορκία.


Συνεχίστηκε χθες με τις καταθέσεις των θυμάτων η δίκη του Σωτήρη Δεβελέκου, του άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Μιχαλολιάκου και του απόντος από το δικαστήριο, Ακη Θεοδώρου, στελέχους της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής, τους οποίους βαραίνει το κατηγορητήριο της απόπειρας ανθρωποκτονίας πέντε ατόμων για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά το 2018.

Ενα-ένα τα θύματα της καταδρομικής επίθεσης ανέβαιναν χθες στο βήμα του μάρτυρα, καταθέτοντας με πάσα λεπτομέρεια για τη δολοφονική επίθεση το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2018, σκιαγραφώντας παράλληλα το modus operandi του τάγματος εφόδου: την αιφνίδια και ολιγόλεπτη επίθεση, τον εγκλωβισμό των παρευρισκομένων, τον βαρύ οπλισμό -που προκάλεσε τον τραυματισμό των θυμάτων και άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου- αλλά και την αποχώρησή του, φωνάζοντας «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ο Α.Μ., ένα από τα θύματα στη «Φαβέλα» που δέχθηκε εκείνο το βράδυ χτυπήματα σε όλο του το σώμα, περιγράφει: «Μέσα σε μία στιγμή καταλήξαμε ένα κουβάρι. Πέσαμε κάτω και μας χτυπούσαν μανιωδώς, με λοστούς, με σιδερόβεργες, με τα καπνογόνα. Ηταν οργανωμένη επίθεση, έβλεπα τις φλόγες στο μπουφάν μου και φώναζα “βοήθεια”. Αν συνέχιζαν λίγο ακόμη δεν ξέρω πώς θα είχαμε καταλήξει».

Μπροστά στις ανατριχιαστικές εικόνες που περιέγραψε, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σωτήρη Δεβελέκου, προκαλώντας ένταση, επιδόθηκαν σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να αποδομήσουν τα λεγόμενα του Α.Μ. και τον κατηγόρησαν για ψευδορκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Πολιτικής Αγωγής, όσο και της έδρας. «Το δικαστήριο δεν έχει την υποχρέωση να αντιδρά όταν λέγονται τόσο ασύστολα ψέματα;», διερωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης, για να λάβει σε υψηλούς τόνους την απάντηση της προέδρου: «Οταν διαπιστώσει κάτι τέτοιο το δικαστήριο, μπορεί να το κάνει».

Στο βήμα ανέβηκε και ο πατριός του Θεοδώρου, ο οποίος περιέγραψε τον γιο του ως ένα «πολύ καλό παιδί και άριστο μαθητή». Οταν ερωτήθηκε επίμονα από τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής, Αργύρη Συρίγο, αν ο Θεοδώρου έχει κράνος, απάντησε πως «ποτέ δεν είχε κράνος, ούτε μηχανή. Αν είχε θα το ήξερα». Την ίδια απάντηση έδωσε και σε επαναληπτική ερώτηση της έδρας: «Δεν ξέρει καν να οδηγεί», επέμεινε.

Η κατηγορηματική απάντησή του προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι «καίει» την υπερασπιστική γραμμή του Δεβελέκου. Και αυτό γιατί ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ο ίδιος στο συμβάν της επίθεσης στη «Φαβέλα», αλλά ο άλλοτε κολλητός φίλος και «συναγωνιστής» του, Ακης Θεοδώρου, στον οποίο, όπως λέει, ανήκει και το κράνος όπου βρέθηκε το αποτύπωμα του Δεβελέκου. Πρόκειται για το καθοριστικό στοιχείο που πρόδωσε τον Δεβελέκο για το έγκλημα στη «Φαβέλα».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης.


Πηγή: efsyn.gr

87

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση