Eκατόμβη νεκρών διαδηλωτών κατά της χούντας στο Σουδάν

Eκατόμβη νεκρών διαδηλωτών κατά της χούντας στο Σουδάν

Ένας διαδηλωτής «συνθλίφτηκε από τεθωρακισμένο των δυνάμεων του πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια πορείας στο Χαρτούμ που κατευθυνόταν στο μέγαρο της προεδρίας», σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν, ανεξάρτητη οργάνωση που αποτελεί μέρος του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην αφρικανική χώρα.


Σύμφωνα με το Reuters, ο θάνατος του άνδρα από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας στη νέα διαμαρτυρία εναντίον της στρατιωτικής χούντας αυξάνει στους 95 τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων, που διεξάγονται συχνά στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Σουδάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Χθες στη συγκέντρωση εναντίον της στρατιωτικής χούντας πήραν μέρος αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά οι στρατιωτικοί «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους». Κατήγγειλαν επίσης την κακοδιαχείριση από τους στρατηγούς της οικονομίας του Σουδάν, χώρας που κυβερνά ο στρατός σχεδόν αδιαλείπτως τα 66 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

Το Σουδάν, από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, έχασε τη διεθνή βοήθεια που του προσφερόταν –αντιπροσώπευε το 40% των εσόδων του– μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η σουδανική λίρα έχει καταρρεύσει· ο πληθυσμός νιώθει τη θηλιά στο λαιμό να σφίγγει εν μέσω της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών των σιτηρών και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


 

Πηγή: efsyn.gr

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση