Ιστιοφόρο με δεκάδες πρόσφυγες μισοβυθίστηκε ανοιχτά της Κω

Ιστιοφόρο με δεκάδες πρόσφυγες μισοβυθίστηκε ανοιχτά της Κω

Ένα μισοβυθισμένο ιστιοφόρο σκάφος εντόπισαν οι λιμενικές αρχές το βράδυ του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κω, κοντά σε βραχώδη ακτή. Οι 106 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό, κατάφεραν και βγήκαν στην ακτή καλά στην υγεία τους.


Κατά το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε τις βραδινές ώρες του Σαββάτου το μισοβυθισμένο ιστιοφόρο και υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, ενεργοποιήθηκαν πλωτά και χερσαία περιπολικά του Λιμενικού, καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Οι συνολικά 106 επιβαίνοντες σε αυτό βγήκαν στην ακτή με ίδιες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους και εντοπίστηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής. Κατά το Λιμενικό, στο σκάφος επέβαιναν 72 άνδρες, 14 γυναίκες και 20 παιδιά.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες από πλωτά και χερσαία περιπολικά του Λιμενικού, προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων, δεν αγνοείται κανένας. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Κω. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο του νησιού.

Σύμφωνα με την Aegean Boat Report, μεταξύ των επιβαινόντων είναι και 30 παιδιά, με ένα από αυτά, ένα μικρό κοριτσάκι, να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, ενώ η ομάδα προσπαθούσε να προσεγγίσει τη στεριά. Οι πρόσφυγες που επικοινώνησαν με την ΜΚΟ, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια, φοβούνται ότι οι ελληνικές αρχές θα τους επαναπροωθήσουν παράνομα στην Τουρκία.

Παρέμβαση στις ελληνικές αρχές, με εξαιρετικά επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα, έκανε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που ενημέρωσε τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για το γεωγραφικό στίγμα και τα στοιχεία 62 προσφύγων στο νησί και ζήτησε να υπαχθούν στις νόμιμες διαδικασίες ασύλου, κοινοποιώντας την ενημέρωση στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Ύπατη Αρμοστεία.


 

Πηγή: efsyn.gr

46

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση