Ασθενής η μνήμη των συγγενών-μαρτύρων του Λιγνάδη

Ασθενής η μνήμη των συγγενών-μαρτύρων του Λιγνάδη

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Κατέθεσαν η πρώην σύζυγος του αδελφού του και η θεία της, οι οποίες, αν και αρκετά κοντά του, δεν γνώριζαν βασικά πράγματα για τον κατηγορούμενο. Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας ● Η δολοφονία Κουμανταρέα και η εμμονή με την «Εφ.Συν.» ● Εκδήλωση: Το Παρατηρητήριο, η σημασία της δίκης και ο ρόλος της ανεξάρτητης ενημέρωσης


Επιλεκτική μνήμη και υπερβολική διακριτικότητα επέδειξαν, χθες, στο ΜΟΔ, οι δύο συγγενείς εξ αγχιστείας του Δημήτρη Λιγνάδη, η πρώην σύζυγος του αδελφού του και η θεία της, σε ό,τι αφορά πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του κατηγορούμενου.

Δεν γνώριζαν, για παράδειγμα, αν έκανε μαθήματα θεάτρου στο Αρσάκειο, παρότι ήταν επικεφαλής της θεατρικής ομάδας από το 1993 μέχρι το 2001, δύο χρόνια πριν αποκτήσουν συγγενική σχέση, ούτε για την επιστολή περισσότερων από 280 αποφοίτων με καταγγελίες για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή λεκτικές προσβολές, υπόθεση που αρχειοθετήθηκε λόγω παραγραφής, ούτε για άλλες δημόσιες καταγγελίες σχετικά με τη διδασκαλία του κατηγορούμενου σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα στο Ναύπλιο ή στη σχολή Ιασμος.

Η δεύτερη μάρτυρας δεν είχε ρωτήσει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε -«δεν συνηθίζω να κάνω προσωπικές ερωτήσεις»- και δεν την προβλημάτισαν οι φήμες ότι κάνει γενικά παρέα με νεαρά αγόρια, εφόσον ήταν πάνω από την ηλικία των 15. «Γίνεται αγώνας για να έχουν δικαιώματα οι άνθρωποι και θα πούμε τώρα ότι είναι απαράδεκτο;» είπε, ξεχνώντας ίσως ότι η υπεράσπιση έχει μιλήσει για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» και για «συνωμοσία του τρίτου φύλου», ενώ σημείωσε ότι παρέα με νεαρά αγόρια έκαναν επίσης ο Χατζιδάκις, ο Κουν και ο Τσαρούχης, παραβλέποντας ότι εκείνοι δεν κατηγορούνταν για βιασμούς.

Η μάρτυρας περιέγραψε τον κατηγορούμενο σαν άνθρωπο «που έχει μια ιδιαίτερη παιδεία, ευαισθησία, ευγένεια, αισθήματα, ένας άνθρωπος που έχει μια ιδιαίτερη ποιότητα» και σημείωσε ότι κανείς απ’ όσους έχει ρωτήσει στον καλλιτεχνικό χώρο δεν πιστεύει ότι θα ήταν ικανός για τις πράξεις που κατηγορείται.

Η άλλη μάρτυρας σημείωσε ότι το σπίτι του κατηγορούμενου ήταν ανοιχτό και ότι του εμπιστεύεται τη δεκατριάχρονη σήμερα κόρη της και βαφτισιμιά του να μείνουν μαζί το βράδυ. Δυσκολεύτηκε, όμως, να περιγράψει το μπαλκόνι του κατηγορουμένου ή να θυμηθεί την ακριβή ημερομηνία παραίτησής του από το Εθνικό, δικαιώνοντας έτσι άθελά της τους μάρτυρες κατηγορίας, που δυσκολεύονταν στην κατάθεσή τους με ημερομηνίες ή με την περιγραφή χώρων.

«Στοχοποιήθηκε ο Λιγνάδης για κάτι που έκαναν όλοι», είπε, και απέδωσε τη στοχοποίησή του σε επαγγελματικές αντιζηλίες ή σε ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις.

Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα κατηγορίας Ν.Μ., ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί, προκειμένου να προσέλθει να καταθέσει στην επόμενη δικάσιμο στις 17 Μαΐου.

● Οι εξελίξεις στη δίκη μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο LignadisTrialWatch.

Η δολοφονία Κουμανταρέα και η εμμονή με την «Εφ.Συν.»


«Σύμφωνα με την “Εφ.Συν.”, ο Κουμανταρέας επιτρεπόταν να κάνει παρέα με 15χρονα παιδιά, δύο απ’ αυτά τον φάγανε κιόλας», είπε ο Αλέξης Κούγιας, αναγνωρίζοντας πρώτη φορά ότι τον κορυφαίο συγγραφέα τον δολοφόνησε ο τότε εντολέας του μαζί με τον έτερο καταδικασθέντα. Ο κ. Κούγιας όχι μόνο αρνούνταν την πράξη των κατηγορουμένων, αλλά μιλούσε για σκευωρία δύο μαρτύρων κατηγορίας, τους οποίους προσπαθούσε να ενοχοποιήσει για το έγκλημα. Οι δράστες ήταν, βέβαια, τότε 27 και 30 ετών, όχι 15, ενώ ο Κουμανταρέας δεν είχε κατηγορηθεί ποτέ για βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επέμεινε και, χθες, να στοχοποιεί την «Εφ.Συν.», ισχυριζόμενος ότι τάχα παραπληροφορεί, επειδή αποτυπώνει τα λόγια και τη στάση του στο δικαστήριο, ενώ στοχοποίησε τη δημοσιογράφο της εφημερίδας, Ναταλί Χατζηαντωνίου, ότι ενορχήστρωσε… σκευωρία κατά του κατηγορούμενου μαζί με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά, ο οποίος χρηματοδότησε τη σκευωρία. Σε μια παραληρηματική αναφορά υπέδειξε την κ. Χατζηαντωνίου ως… ιδρύτρια του Παρατηρητηρίου της Δίκης Λιγνάδη.

Εκδήλωση – Συζήτηση: Το Παρατηρητήριο, η σημασία της δίκης και ο ρόλος της ανεξάρτητης ενημέρωσης


​Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη (Lignadis Trial Watch), μια πρωτοβουλία του Reporters United, σας προσκαλεί στην πρώτη του εκδήλωση – συζήτηση. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε το εγχείρημα και τους λόγους που μας οδήγησαν στη δημιουργία του, να αποτυπώσουμε την εμπειρία μας από τη μέχρι τώρα παρουσία μας στη δίκη, να συζητήσουμε για τη συνεισφορά των Παρατηρητηρίων στις δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο και των ευρύτερων προβληματικών για την ανεξάρτητη ενημέρωση αλλά και να δεχτούμε σχόλια – παρατηρήσεις που θα μας βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας μας.

Παρασκευή, 13 Μαΐου, στις 19:00, στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα 105 52).

Συμμετέχουν:

Ναταλί Χατζηαντωνίου (δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών)
Κλειώ Παπαπαντολέων (δικηγόρος)
Κωστής Παπαϊωάννου (εκπαιδευτικός, Golden Dawn Watch, Σημείο )
Μύριαμ Πατρού – Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη (Reporters United / Lignadis Trial Watch)

Τη συζήτηση θα ανοίξει και θα συντονίσει εκ μέρους του Παρατηρητηρίου η δημοσιογράφος / σεναριογράφος Μαρία Λούκα

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

Δημήτρης Αγγελίδης (δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών)
Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (δημοσιογράφος The Manifold)
Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών)
Έλενα Όλγα Χρηστίδη (Orlando LGBT+)
Βασίλης Θανόπουλος (περιοδικό antivirus)


 

Πηγή: efsyn.gr

117

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση