Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Διεθνείς οργανισμοί, δημοσιογραφικές ενώσεις και πλήθος χωρών εκφράζουν αποτροπιασμό τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera Σιρίν Αμπου Ακλα. με τα περισσότερα στοιχεία «δείχνουν» ως υπεύθυνο τον στρατό του Ισραήλ ενώ η αστυνομία δεν δίστασε να επιτεθεί χθες την ώρα της πολυπληθούς κηδείας της τραυματίζοντας πάνω από 30 ανθρώπους

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε έξι συλλήψεις, αφού εισέβαλε στους χώρους του νοσοκομείου Σεντ Τζόζεφ και διέλυσε τους πολίτες, που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ το φέρετρο έβγαινε από το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να πέσει παραλίγο στο έδαφος, όπως φαίνεται σε πλάνα τοπικών τηλεοπτικών δικτύων.

Καταδικάζει ομόφωνα το Συμβούλιο του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμέων Εθνών καταδίκασε απερίφραστα τον φόνο της 51χρονης γυναίκας στις 11 Μαΐου και τον τραυματισμό του δημοσιογράφου Αλί Σαμούντι στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τζενίν, σε ομόφωνη δήλωσή του που υιοθετήθηκε χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σε μια πολύ σπάνια ομόφωνη θέση που λαμβάνει σε ένα θέμα που αφορά το Ισραήλ ζητά την «άμεση, σε βάθος, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» και τονίζει «την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την απόδοση ευθυνών» στον δράστη ή τους δράστες της», σύμφωνα με το AFP. Σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα, οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του κειμένου ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

Η Κίνα εξασφάλισε από τις ΗΠΑ την περικοπή των παραγράφων που κατήγγειλαν τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο και που υπερασπίζονταν την ελευθερία τους και την προστασία τους κατά την κάλυψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τις διάφορες εκδοχές της δήλωσης που εξασφάλισε το AFP κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε περιορίζεται στην υπενθύμιση ότι «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προστατεύονται ως άμαχοι». Δεν αναφέρεται στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου.

Η Αμπού Ακλα εργαζόταν για το κανάλι της την Τετάρτη, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967.

Το Ισραήλ προσπάθησε να αποποιηθεί της ευθύνης δηλώνοντας αρχικά ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από πυρά παλαιστινίων ενώ ύστερα δεν απέκλεισε η σφαίρα να ερρίφθη από τους δικούς του στρατιώτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή, το Al Jazeera , η κυβέρνηση του Κατάρ και αραβικές χώρας καταδίκασαν το φόνο.

«Αποτροπιασμός» από την Ε.Ε. για τη βία στην κηδεία, «βαθιά ενόχληση» από ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε χθες συγκλονισμένη και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χρήση «αχρείαστης» βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κηδεία στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου.

«Εάν δεν σταματήσετε αυτά τα εθνικιστικά άσματα, θα πρέπει να σας διαλύσουμε χρησιμοποιώντας βία και θα εμποδίσουμε την τέλεση της κηδείας», είπε Ισραηλινός αστυνομικός από το μεγάφωνο απευθυνόμενος στο πλήθος, που διέλυσαν οι αρχές.

«Τέτοια δυσανάλογη συμπεριφορά το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί εντάσεις», δήλωσε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Παλαιστίνη. «Αποτροπιασμό από τις σκηνές που παρατηρήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της κηδείας και τη δυσανάλογη και ασεβή χρήση βίας κατά τη νεκρώσιμη πομπή», εξέφρασε επίσης μέσω Twitter ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Ισραήλ, Ντιμίτερ Τζάντσεφ, υποστηρίζοντας πως η διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να γίνει με άλλα μέσα.

Και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά ενόχλησή» του από τις εικόνες της κηδείας. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες, είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την εισβολή σε αυτό θα έπρεπε να είναι μια ήρεμη πομπή», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε σεβασμό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, τους συγγενείς της θανούσας και την οικογένεια σε αυτό το ευαίσθητο θέμα», συνέχισε αποτίοντας φόρο τιμής στην αξιόλογη δημοσιογράφο. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επιφυλάχθηκε να καταγγείλει τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Όταν λέμε ότι είναι ανησυχητικές, προφανώς δεν τις δικαιολογούμε», περιορίστηκε να δηλώσει.

«Μην χτίζετε νέες οικιστικές μονάδες στη Δυτική Όχθη»

Την ώρα της κηδείας χθες 15 ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας από το Ισραήλ να επανεξετάσει ένα έργο για την κατασκευή περισσότερων από 4.500 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, καθώς την επομένη της επομένη της δολοφονίας της δημοσιογράφου ενέκρινε την ανέγερση των νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς του παλαιστινιακού εδάφους. Περισσότερες από 2.700 κατοικίες έλαβαν οριστική έγκριση, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας «Peace Now».

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου σχεδιασμού να προωθήσει τα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 4.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να ανακαλέσουν αυτήν την απόφαση» τονίζουν οι ΥΠ.ΕΞ. επισημαίνοντας πως  οι ισραηλινοί οικισμοί συνιστούν ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εμποδίζουν μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Οι νέες οικιστικές μονάδες μπορεί να αποτελέσουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για μια λύση δύο κρατών», προειδοποιούν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δεκαπέντε χωρών: Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σουηδία.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΕΞ. ζητούν από τους Ισραηλινούς «να μην πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες κατεδαφίσεις ή εξώσεις, ιδιαίτερα στο Μασάφερ Γιάτα».

Την προηγούμενη μέρα, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο είχε συμφωνήσει με τον στρατό, αποφασίζοντας ότι η περιοχή Μασάφερ Γιάτα, όπου βρίσκονται 12 παλαιστινιακά χωριά στην έρημο της Ιουδαίας, στο νότιο άκρο της Δυτικής Όχθης, αποτελεί πεδίο βολής από το 1980, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή εκδίωξη των κατοίκων και ανέγερση κατοικιών για πιθανούς εποίκους.

Ισραηλινές ΜΚΟ επέκριναν χθες την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αιτημάτων Παλαιστινίων που απειλούνται με έξωση σε μια έρημη περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό ως χώρος εκπαίδευσης.

Πηγή: efsyn.gr

 

199

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση