Ισόβια και 11,5 χρόνια κάθειρξη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Ισόβια και 11,5 χρόνια κάθειρξη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς.

Αναλυτικά το δικαστήριο του επέβαλε:

  • ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
  • πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών για θανάτωση ζώου συντροφιάς και 20.000
  • ποινή φυλάκισης ενός έτους για πράξη ψευδούς καταγγελίας
  • ποινή φυλάκισης 3 ετών και 3.000 ευρώ για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση

Μετά τη συγχώνευση του επιβλήθηκε ομόφωνα συνολική χρηματική ποινή 21.000 ευρώ.

Το ΜΟΔ  δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και του επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή τόσο για τη δολοφονία της Καρολάιν όσο και για τη θανάτωση της σκυλίτσας τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε ό,τι αφορά το σύννομο βίο, η στάση του κατηγορούμενου να βάλει στο όνομα του οικόπεδο που αγόρασε και με χρήματα, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, που έδωσε η οικογένεια της Καρολάιν δεν «είναι στάση ανθρώπου που φέρεται έντιμα στις συναλλαγές του».

Όσον αφορά την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, το δικαστήριο εκτιμά ότι ένας χρόνος μόλις μετά το έγκλημα είναι πολύ λίγος για να φανεί οποιαδήποτε μεταστροφή του κατηγορούμενου να ζήσει με αρχές δικαίου. Επιπλέον το δικαστήριο τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν προσκόμισε έγγραφο από τις φυλακές για την συμπεριφορά του κατά τον χρόνο κράτησης και τυχόν πειθαρχικές ποινές.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί για τη δολοφονία της Καρολάιν η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που όπως είπε «πιο δίκαιη ποινή δεν υπάρχει». Επιπλέον ζήτησε να του επιβληθεί για τη θανάτωση του ζώου κάθειρξη δέκα ετών και από άλλα δύο έτη για τις πλημμεληματικές ψευδείς καταθέσεις όπως και χρηματική ποινή.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι «ο φόνος έγινε διά ασήμαντον αφορμή»  και επισήμανε πως ο 34χρονος κατέστησε το παιδί του μέρος της σκηνής του εγκλήματος, ώστε να φύγει η προσοχή των αστυνομικών από εκείνον, όταν μπήκαν στη μεζονέτα του ζευγαριού. «Τα γεγονότα είναι αυταπόδεικτα, εκκωφαντικά και δεν αφήνουν περιθώριο ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτουργός των πράξεων που του αποδόθηκαν» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κατηγορούμενος σταμάτησε μόνο όταν πέτυχε το σκοπό του. Όταν ξεκίνησε να φράσσει τις αεροφόρους οδούς, ένιωθε το αίσθημα της αγωνίας και της ασφυξίας του θύματος. Μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκαν τα ασφυκτικά συμπτώματα. Στα τρία λεπτά η νέκρωση του εγκέφαλου στα πέντε το τέλος της ζωής. Είχε χρόνο να κάνει πίσω, είναι μεγάλος χρόνος το ένα λεπτό αν ήθελε να αναστρέψει κάτι. Στον κατηγορούμενο δεν λειτούργησε καμία αναστολή».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί ότι ήταν επικίνδυνη η Καρολάιν για το μωρό. Μας μίλησε για αδέξια κίνηση της μητέρας προς το μωρό χωρίς καμία σκοπιμότητα. Όμως ο ίδιος μας έλεγε ότι ήταν υπεροχή μητέρα, γενναία και ώριμη. Επομένως πού καταλήγουμε; Διατυπώνω τη σκέψη ότι φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή. Ο ίδιος πολύ καλά στο βάθος της ψυχής του γνωρίζει ότι δεν υπήρχε καμία προφανής αιτία. Κοίμισε το παιδί στον καναπέ και ανέβηκε να σκοτώσει. Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει».

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αθανάσιος Χαρμάνης σε δήλωσή του έκανε λόγο για ιστορική δίκη. Όπως είπε, η Καρολάιν έγινε σύμβολο στον αγώνα κατά της βίας των γυναικών. Ο κ. Χαρμάνης ανέφερε ακόμη πως το δικαστήριο δεν επέτρεψε στον κατηγορούμενο να συνεχίσει την παραπλάνηση που έκανε επί 37 ημέρες. «Ήταν ένα αδίκημα ειδεχθές» είπε ο κ. Χαρμάνης και σημείωσε ότι για έξι λεπτά και πλέον στα χέρια του κατηγορούμενου, ψυχορραγούσε η γυναίκα της ζωής του, όπως έλεγε ο κατηγορούμενος. Κατά τον συνήγορο τα κρίσιμα λεπτά του εγκλήματος προέκυψε πως ήταν περισσότερα από πέντε.

Από την πλευρά του ο κ. Αλλεξανδρος Παπαϊωννίδης, συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου, είπε: «Το μόνο σίγουρο για τον εντολέα μου είναι ότι παραμένει ο χαμός της γυναίκας του. Θεωρώ πως είναι μια ποινή που προβλεπόταν και λόγω των συνθηκών ήταν αναμενόμενη».

Τέλος η κ. Σοφία Βλαχιωτη, επίσης συνήγορος υπεράσπισης τόνισε: «Κάναμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά».

Πηγή: efsyn.gr

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση