Οι ανώτερες των ποινών και σε β’ βαθμό για το φόνο και το βιασμό της Τοπαλούδη

Οι ανώτερες των ποινών και σε β’ βαθμό για το φόνο και το βιασμό της Τοπαλούδη

Την καταδίκη του Μανώλη Κούκουρα και του Αλέξανδρου Λούτσι σε ισόβια και σε επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, αντίστοιχα, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως είχε συμβεί και κατά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.


Το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέα για τις παραπάνω ποινές, τις ανώτερες που προβλέπει ο νόμος για τα συγκεκριμένα αδικήματα, και για την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, τα οποία ζήτησαν οι δικηγόροι των δραστών που ζήτησαν αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μετεφηβικής ηλικίας. Ο συνήγορος του Κούκουρα ζήτησε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Καταπέλτης η εισαγγελέας 


Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας τόνισε πως αν και κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας εντούτοις τα ειδικά χαρακτηριστικά της πράξης τους αλλά και η απαξίωση της έννομης τάξης, που έχουν επιδείξει δεν συνάδει με μετεφηβική ανωριμότητα.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό το διπλό έγκλημα σε βάρος της Τοπαλούδη ήταν «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

«Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας και ανέλυσε έναν προς έναν τους λόγους που δεν πρέπει να αναγνωριστεί καμία ελαφρυντική περίσταση στους δύο νεαρούς τονίζοντας πως δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη.

«Εν μέρη δικαιωμένη»


Στην τοποθέτησή του επί των ποινών ο δικηγόρος υποστήριξε πως το έγκλημα δεν ήταν αποτρόπαιο με αποτέλεσμα οι γονείς του θύματος να αντιδράσουν έντονα και να απομακρυνθούν από τη δικαστική αίθουσα. «Ντροπή σου» φώναξαν. Και η πολιτική αγωγή αποχώρησε υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης οι γονείς δήλωσαν δικαιωμένοι με την απόδοση Δικαιοσύνης για την απώλεια με τρόπο άγριο της κόρης τους

Οι δηλώσεις των γονιών του θύματος


«Εν μέρη αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Κούλα Αρμουτίδου.

Ο κ. Τοπαλούδης ευχαρίστησε ονομαστικά τα τακτικά μέλη του Δικαστηρίου και τους ενόρκους για την απόφαση που έλαβαν εξαντλώντας τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος.

«Η δικαίωση είναι στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» είπε.


 

Πηγή: efsyn.gr

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση