Κρήτη: Φοιτητές κατηγορούνται για ομηρία Κοσμήτορα – «Πήγαμε στο γραφείο, συζητήσαμε και τώρα κατηγορούμαστε»

Κρήτη: Φοιτητές κατηγορούνται για ομηρία Κοσμήτορα – «Πήγαμε στο γραφείο, συζητήσαμε και τώρα κατηγορούμαστε»

Μία αφισοκόλληση εκτός του πίνακα ανακοινώσεων ήταν ο λόγος που πλέον έξι φοιτητές κατηγορούνται για ομηρία του Κοσμήτορα στη σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο φοιτητής που κολλούσε την αφίσα βρήκε την αντίδραση δύο καθηγητών με απειλές για ποινές -όπως είπε. Το θέμα έφτασε στον κοσμήτορα, ο οποίος του ζητούσε εξηγήσεις. Φοιτητικοί σύλλογοι παρενέβησαν, ζήτησαν από τον πρύτανη και τον κοσμήτορα να πάρουν θέση κατά των πειθαρχικών διώξεων και του ελέγχου διακίνησης ιδεών στο πανεπιστήμιο. «Αυτό δεν έγινε και πήγαμε στον κοσμήτορα. Ήταν μία κανονική συζήτηση που έληξε επειδή εκείνος είχε μία παρουσίαση διπλωματικής φοιτητή. Μετά, έβγαλε ανακοίνωση ότι «μία ομάδα φοιτητών με τραμπούκισε και με κράτησε όμηρο». Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της στο thepressproject η Γεωργία Κριεμπάρδη, επενέβη η υπουργός Παιδείας, κίνησε τις νομικές διαδικασίες» περιγράφει στο ΤΡΡ φοιτήτρια που παραβρισκόταν στην «ομηρία». «Χθες μας ενημέρωσε η Ασφάλεια Χανιών ότι υπάρχει μία διαδικασία από τον Εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση ομηρίας του Κοσμήτορα».

«Ένας φοιτητής κόλλησε μία αφίσα εκτός του πίνακα ανακοινώσεων. Δεν ήταν κάτι τρομοκρατικό. Καλούσε σε μία συνέλευση, κινητοποίηση, κάτι τέτοιο. Παρενέβησαν δύο καθηγητές (κ. Σαμολαδάς και κ. Μπλέτσας), του είπαν ουσιαστικά ότι δε μπορεί να κολλάει όπου θέλει τις ανακοινώσεις και ξεκίνησε μία αντιπαράθεση που κατέληξε σε απειλές προς τον φοιτητή ότι θα υπάρξουν και ενδεχόμενες ποινές. Μετά από δύο μέρες, ο κοσμήτορας έστειλε e-mail στον φοιτητή ότι κατέθεσαν αυτοί οι δύο καθηγητές υπόμνημα που έκαναν λόγο για εξύβριση και λεκτική ένταση, και του ζητούσε να δώσει εξηγήσεις για το τι έχει συμβεί». Έτσι ξεκινούν όλα, σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει στο ΤΡΡ φοιτήτρια, μιλώντας για μία ιστορία που από μία αφίσα κατέληξε σε «ομηρία» και εισαγγελική παρέμβαση.

Το e-mail προς τον φοιτητή:

Μου έγινε αναφορά ότι συνέβη σήμερα το εξής περιστατικό στο κυλικείο του Κτιρίου Επιστημών. Στις 10.00πμ περίπου, στον χώρο του κυλικείου, εξωτερικά μεταξύ των δύο θυρών υπήρχε κολλημένη χειρόγραφη αφίσα, την οποία ξεκόλλησε ο κ. Μπλέτσας και τοποθέτησε στον εσωτερικό πίνακα ανακοινώσεων. Φοιτητής την έβγαλε από το ταμπλό και την ξανακόλλησε στο ίδιο σημείο. Ο κ. Σαμολαδάς που βρισκόταν στον χώρο την κατέβασε και ακολούθησε έντονος διάλογος με τρεις παρόντες, οι οποίοι δήλωσαν φοιτητές και μέλη παράταξης. Ο κ. Μπλέτσας ζήτησε τα ονόματά τους για να προχωρήσει σε καταγγελία αφισορρύπανσης. Οι φοιτητές/παρόντες χαρακτήρισαν τον κ. Μπλέτσα και τον κ. Σαμολαδά με χυδαίες εκφράσεις, ενώ εσείς προσωπικά του είπατε “αν προχωρήσεις σε καταγγελία, θα δεις τη μούρη σου κολλημένη σε όλο το Πολυτεχνείο.”

Επειδή το θέμα σας αφορά προσωπικά, παρακαλώ να επιβεβαιώσετε την ακρίβεια της ως άνω αναφοράς. Καθώς το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής ΗΜΜΥ, παρακαλώ να έχω την απάντησή σας έως το βράδυ της Τετάρτης 13/10.

Ευχαριστώ, Γ. Καρυστινός, Κοσμήτορας της Σχολής ΗΜΜΥ

ΥΓ.: Σημειώνω ότι και την προηγούμενη εβδομάδα ο χώρος είχε αφίσες κολλημένες με αλευρόκολλα, κάτι που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ίδρυμά μας και θα πρέπει να μην επαναληφθεί. Υπάρχουν πίνακες ανακοινώσεων για την ανάρτηση αφισών.

«Η συζήτηση που έγινε “ομηρία”»

«Ο σύλλογος του ΗΜΜΥ κι άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι παρενέβησαν στη σύγκλητο στις 13 του Οκτώβρη, για το γεγονός ότι ένας φοιτητής παραπέμπεται σε απολογία. Ζητήσαμε από τον πρύτανη και τον κοσμήτορα να πάρουν θέση, δεδομένου και του γενικότερου κλίματος ελέγχου στον συνδικαλισμό που επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με υπογραφή Κεραμέως. Αυτό δεν έγινε και στις 14/10 πήγαμε στον κοσμήτορα, με απόφαση φοιτητικών συλλόγων» περιγράφει η φοιτήτρια, τονίζοντας πως «η κινητοποίηση ήταν μαζική, συμμετείχε και η Ενωτική Πρωτοβουλία και η Πανσπουδαστική και πολλοί φοιτητές, τηρήσαμε όλα τα μέτρα για την πανδημία και ουσιαστικά ήταν μία κανονική συζήτηση που έληξε επειδή ο κοσμήτορας είχε να βρεθεί σε παρουσίαση διπλωματικής ενός φοιτητή». Αυτή τη συζήτηση, ο κοσμήτορας φαίνεται πως εξέλαβε  ως «ομηρία».

«Την επόμενη μέρα, ο κοσμήτορας έβγαλε ανακοίνωση ότι “μία ομάδα φοιτητών με τραμπούκισε και με κράτησε όμηρο, ζητώντας να υπογράψω και να κάνω δηλώσεις”» λέει η φοιτήτρια. Όπως υποστήριξε, δεν κράτησαν όμηρο τον κοσμήτορα, ούτε ο ίδιος επιχείρησε να τους διώξει ή επιθύμησε να μην κάνει συζήτηση. «Είχε μόνο θέμα που μπήκαμε πολλοί στο γραφείο, λόγω πανδημίας. Εμείς τον είχαμε καλέσει να είμαστε σε ανοιχτό χώρο και αρνήθηκε, είπε ότι θα ανοίξουμε παράθυρο. Εμείς μπήκαμε με μάσκες» αναφέρει.

Μετά απ’ όλα αυτά, επενέβη η υπουργός Παιδείας. Με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το ως άνω περιστατικό καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του συμβάντος κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τόσο με την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και με την κίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του Ιδρύματος για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά:

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμιά μας, ώστε οι φοιτητές μας, οι καθηγητές μας, τα μέλη του προσωπικού μας να έχουν το περιβάλλον που τους αρμόζει. Ακριβώς γι’ αυτό κίνησα τις νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του καταγγελθέντος, σοβαρού αυτού περιστατικού».

«Ο πρύτανης πήρε δημόσια θέση, κρατώντας ουσιαστικά αποστάσεις και είπε ότι η υπόθεση θεωρείται λήξασα» λέει η φοιτήτρια, ώσπου «χθες πήρε τηλέφωνο η Ασφάλεια Χανίων τους γονείς μας, έξι μελών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει μία διαδικασία από τον Εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση ομηρίας του κοσμήτορα. Σήμερα ήρθε και η κλήτευση σε έναν από τους έξι… υπάρχει προκαταρκτική που εκκινήθηκε και θα πρέπει να δώσουμε το παρών στο Α.Τ. και την άλλη Παρασκευή μπορούμε να πάμε και με τη δικηγόρο».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τόσο με τον Κοσμήτορα, όσο και με τους δύο εμπλεκόμενους καθηγητές στο περιστατικό της αφισοκόλλησης, αλλά και με μέλη της Κοσμητείας ΗΜΜΥ. Δεν κατέστη δυνατή καμία επικοινωνία.

Πηγή: thepressproject.gr

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση