Παραμένει στους δρόμους η καμπάνια «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι»

Παραμένει στους δρόμους η καμπάνια «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι»

Η πρωτότυπη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δημιουργία που έχει κάνει, τις τελευταίες εβδομάδες, την εμφάνισή της σε διάφορες πόλεις της χώρας και ειδικά στους κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έχει κολληθεί η αφίσα με τον τίτλο «Είμαι Άνθρωπος Όχι Σκουπίδι» και αφορά στο γολγοθά που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, παραμένει παρούσα στους δρόμους της χώρας.

Η αφίσα είναι έργο της 16χρονης καλλιτέχνιδας Ελλάδας Στασινόγλου και μέσα από το συνδυασμό διαφόρων μορφών τεχνολογίας και τέχνης επιχειρεί να παρέμβει για την ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας παραγωγής της συγκεκριμένης καμπάνιας: Πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της street art καλλιτέχνιδας Ελλάδας Στασινόγλου η οποία με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει την εποχή μας.

»Η αφίσα ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας προσπάθειας να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες και μέσα όπως, χαρτί,
φιλμ animation, τηλεφωνία, επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και χρηστικά αντικείμενα. Όταν σκανάρεις την αφίσα τότε δια μαγείας μια fiction ταινία 30 δευτερολέπτων προβάλλει σαν ολόγραμμα πάνω ακριβώς στην αφίσα, μεταμορφώνοντας έτσι τον κάδο σε ζωντανό γλυπτό. Πολύ απλά
έχεις συνδεθεί σε μια δωρεάν ιστοσελίδα και έχεις γίνει μάρτυρας των νέων δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας που αξιοποιούν αποκλειστικά το web».

Η ταινία της 16χρονης καλλιτέχνιδος «μιλάει για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία χωρίς να μασάει τα λόγια της», ενώ συνολικά «θα «ανέβουν» τέσσεραεπεισόδια μέχρι το τέλος της χρονιάς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ομάδας του «Είμαι Άνθρωπος»

Πως μια αφίσα μεταμορφώνει όλη την Αθήνα σε υπαίθριο σινεμά για χάρη των προσφύγων

Η αφίσα με το μήνυμα ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ που έχει εμφανιστεί εδώ και μερικές εβδομάδες κολλημένη πάνω σε κάδους σε όλη τη χώρα δεν είναι μια οποιαδήποτε αφίσα.  Πίσω από το χαρτί κρύβεται μια ιστορία η οποία, με ένα κλικ, εμφανίζεται με τη μορφή…ταινίας.

Αυτό το πρωτότυπο τρόπο διάλεξε η street art καλλιτέχνης Ελλάδα Στασινόγλου για να μας μιλήσει για το προσφυγικό με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Εστιάζοντας στη σεξουαλική και επαγγελματική εκμετάλλευση και στο τράφικινγκ παιδιών η Στασινόγλου έφτιαξε μια αφίσα/ταινία για να μας υπενθυμίσει ότι η παιδική δουλεία είναι κομμάτι της προσφυγικής κρίσης, ανεξάρτητα από τόπο και εποχή.

Έτσι σε κάθε γειτονιά όσοι/ες σταθούν και σκανάρουν την αφίσα με το κινητό τους βλέπουν αμέσως να προβάλλεται μπροστά τους το πρώτο επεισόδιο της ιστορίας της Χάγιας, μιας προσφυγοπούλας από την Αφρική.  Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια τα οποία θα ξεπροβάλλουν πάντα πάνω στο ίδιο εικαστικό.

Οι αφίσες-πόρταλ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ που έχουν κολληθεί για συμβολικούς λόγους σε κάδους απορριμμάτων από τη Δραπετσώνα μέχρι το Κολωνάκι, από τη Βούλα μέχρι τη Νέα Ιωνία, την Κηφισιά και το Μοσχάτο, την Καισαριανή και την Κυψέλη, χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) προκειμένου να δημιουργήσουν στο θεατή την εντύπωση ότι βρίσκεται στο κέντρο της όλης
εμπειρίας.

Εκτός από την κοινωνικοπολιτική διάσταση η αφίσα έχει και μια μεταφορική, η οποία αφορά στο ίδιο το μέσο επικοινωνίας, τον τρόπο που βλέπουμε και διαδρούμε με το περιβάλλον μας. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του κινηματογράφου το πολυμεσικό installation της Στασινόγλου μας καλεί να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να βιώνουμε το χώρο μας με έναν εικονικό τρόπο, όπως αυτόν μέσα από τις προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές μας.

Θυμηθείτε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πετάξετε τα σκουπίδια σας, μπορείτε με ένα κλικ να απολαύσετε την κινηματογραφική (εμπλουτισμένη με μυρωδικά) εμπειρία μιας ιστορίας που μας αφορά όλους κι όλες μας.

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και ήρθε στην Ελλάδα το 2020. Το προηγούμενο έργο της, το app «STASISHELLAS», μια σατιρική πραγματεία χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας για τα 200 χρόνια από την
Ελληνική Επανάσταση, πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2021 και διατίθεται δωρεάν σε Google Play και App Store.  www.stasishellas.gr

Πηγή: https://www.efsyn.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση