Ρασέλ Κεκέ: Η καθαρίστρια που νίκησε την Υπουργό του Μακρόν!

Ρασέλ Κεκέ: Η καθαρίστρια που νίκησε την Υπουργό του Μακρόν!

«Επιτρέψτε μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο κοινοβούλιο να κάνουμε τους αόρατους ορατούς», είχε δηλώσει η ίδια.

Η 48χρονη Ρασέλ Κεκέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, είναι η πρώτη καθαρίστρια που γίνεται βουλεύτρια στη Γαλλία. Έχει υπάρξει συνδικαλιζόμενη και έχει ηγηθεί απεργιών για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Στον πρώτο γύρο, είχε επικρατήσει εμφατικά συγκεντρώνοντας 11.200 ψήφους, έναντι των 7.153 της δεύτερης Ροξανά Μαρακινό, που κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στο κοινό, καθώς υπήρξε κολυμβήτρια κορυφαίων επιδόσεων, αργυρή ολυμπιονίκης και στη συνέχεια υπουργός Αθλητισμού του Μακρόν.

«Όταν έχεις ζήσει την βία, το ρατσισμό, η πολιτική δεν σε τρομάζει. «Είμαι η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Είμαι καθαρίστρια, φύλακας, βοηθάω στο σπίτι, είμαι όλες αυτές οι “αόρατες” δουλειές. Στην Εθνοσυνέλευση, αυτές οι δουλειές θα είναι ορατές. Είμαστε αυτοί που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, κάνουμε σημαντικές δουλειές. Μας περιφρονούν και μας εκμεταλλεύονται. Επιτρέψτε μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο κοινοβούλιο να κάνουμε τους αόρατους ορατούς», έχει δηλώσει η Ρασέλ Κεκέ.

Η ζωή της κάθε άλλο παρά εύκολη υπήρξε.

Η μητέρα της πέθανε όταν αυτή ήταν μόλις 12 ετών. Εγκατέλειψε το σχολείο για να στηρίξει την οικογένειά της. Το 2000 έφτασε στη Γαλλία και εργάστηκε πρώτα ως κομμώτρια, έπειτα ως ταμίας και τέλος ως καθαρίστρια, έχοντας μάλιστα και 5 παιδιά. Το 2015 πήρε την γαλλική υπηκοότητα και επτά χρόνια μετά κατέλαβε θέση στη Βουλή.

Πηγή: www.rosa.gr

129

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση