Διεθνοποιείται το κίνημα για την Αμινί – Ασταμάτητη η εξέγερση στο Ιράν

Διεθνοποιείται το κίνημα για την Αμινί – Ασταμάτητη η εξέγερση στο Ιράν

Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει το κίνημα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που πυροδότησε γενικευμένη εξέγερση με πρωτοστάτη το γυναικείο κίνημα στο Ιράν.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» πραγματοποιούνται έξω από τις πρεσβείες του Ιράν σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, τη Ρώμη, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Μαδρίτη, το Όσλο, το Βουκουρέστι, το Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο της Χιλής, τη Σεούλ, το Όκλαντ, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, τη Στοκχόλμη και τη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην καταπίεση των γυναικών από το το αναχρονιστικό καθεστώς του Ιράν έχουν επεκταθεί πλέον πέρα από το στενό πλαίσιο των συνόρων της χώρας, τροφοδοτώντας ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης και καταδίκης των θηριωδιών που έχουν υποστεί οι γυναίκες, αλλά και κατακραυγής για την άγρια καταστολή που δέχονται τις τελευταίες βδομάδες οι Ιρανές εξεγερμένες.

Μπουένος Άιρες, ΑργεντινήAP PHOTO

Καλιφόρνια, ΗΠΑAP PHOTO

Σαντιάγο, ΧιλήAP PHOTO

Ζυρίχη, ΕλβετίαAP PHOTO

Φρανκφούρτη, ΓερμανίαAP PHOTO

Μαδρίτη, ΙσπανίαAP PHOTO

Ρώμη, ΙταλίαAP PHOTO

Λευκωσία, ΚύπροςAP PHOTO

Όσλο, ΝορβηγίαAP PHOTO

Βουκουρέστι, ΡουμανίαAP PHOTO

Βόρεια ΣυρίαAP PHOTO

Εντός των τειχών, το γυναικείο κίνημα στο Ιράν φαίνεται να λαμβάνει αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά, βάζοντας στο στόχαστρο διάφορες πτυχές και μηχανισμούς του καταπιεστικού καθεστώτος, προωθώντας πολιτικά αιτήματα που στοχεύουν στους πυλώνες του συστήματος και προτάσσοντας μέσα πάλης όπως η εθνική απεργία διαρκείας. Συγκεκριμένα, σήμερα, συλλογικότητες και οργανώσεις, κυρίως στις κουρδικές πόλεις της χώρας, κάλεσαν σε απεργία άρνησης πληρωμών φόρων στην ιρανική κυβέρνηση.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυροσβεστικά οχήματα, σταθμούς λεωφορείων και τράπεζες να έχουν τυλιχθεί από τις φλόγες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ταραχές, συμπεριλαμβανομένων των πυροβολισμών που αναφέρονται να προήλθαν από το διαμαρτυρόμενο πλήθος, ενορχηστρώθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες. Οι διαδηλωτές απαντούν ότι πρόκειται για σφοδρά ψέματα της Τεχεράνης και ότι η αστυνομία ήταν εκείνη που πυροβολούσε εναντίον τους στη διάρκεια συλλογικής προσευχής στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων.

AP PHOTO

Ήδη η ιρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο συνένωσης των ετερόκλητων και ακηδεμόνευτων πολιτικά επιμέρους διαδηλώσεων σε ένα κίνημα εθνικών διαστάσεων με συγκεκριμένους στόχους που θα απειλήσει την κυριαρχία της.

Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν μια μακροσκελή ανακοίνωση την Παρασκευή, κατηγορώντας για την εξέγερση ξένους πράκτορες και τρομοκράτες.

Φοιτητικές ομάδες ανέφεραν ότι σε περισσότερα από 110 πανεπιστήμια, σχολές και εκπαιδευτικά κέντρα οι φοιτητές προχώρησαν σε αποχή μαθημάτων και καταλήψεις και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της φονικής καταστολής των διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας.

Περισσότεροι από 100 καθηγητές πανεπιστημίου υπέγραψαν δήλωση, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών τους, προσθέτοντας: «Όλοι πρέπει να εκτιμήσουν την ύπαρξη φοιτητών που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν και να πληρώσουν το τίμημα για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


Πηγή: efsyn.gr

19

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση