Τα ναυάγια των προσφύγων, τα δολοφονικά pushbacks και η συνενοχή της Frontex

Τα ναυάγια των προσφύγων, τα δολοφονικά pushbacks και η συνενοχή της Frontex

Του Θανάση Κούρκουλα

∆εν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων στο Αιγαίο. Τις τελευταίες εβδοµάδες ζήσαµε διαδοχικές τραγικές περιπτώσεις ναυαγίων σκαφών που µεταφέρουν πρόσφυγες, µε τραγικό απολογισµό τον πνιγµό δεκάδων ανθρώπων: Στη Λέσβο η θαλασσοταραχή ανέτρεψε προσφυγική βάρκα µε αποτέλεσµα να ανασυρθούν νεκρές 18 γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ 25 διασωθέντες που πάτησαν στη στεριά έτρεχαν να κρυφτούν για να αποφύγουν τα δολοφονικά pushbacks. Στα Κύθηρα, νεκροί ανασύρθηκαν 9 πρόσφυγες από περίπου 100 συνολικά που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό που τσακίστηκε στα βράχια. Πιο πρόσφατα, στη Σάµο 4 ναυαγοί πρόσφυγες διασώθηκαν από ψαράδες, 2 εντοπίστηκαν νεκροί και άλλοι 6 αγνοούνται. Στη Ραφήνα µέχρι πριν λίγες µέρες ξεβράζονταν πτώµατα προσφύγων, σε πολύνεκρο ναυάγιο µε τουλάχιστο 21 νεκρούς και 35 αγνοούµενους.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ναυαγίων είναι η απέλπιδα προσπάθεια των προσφύγων να αποφύγουν την επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές. Έτσι επιλέγουν να ταξιδεύουν  µέρες µε θαλασσοταραχή, ενώ διαλέγουν περάσµατα επικίνδυνα µε µειωµένη πιθανότητα να εντοπιστούν και να συλληφθούν από τις ελληνικές αρχές. Ακόµα χειρότερα, επιχειρούν να αποφύγουν την Ελλάδα! Να κάνουν απευθείας ταξίδι από την Τουρκία στην  Ιταλία, παρακάµπτοντας ελληνικά νησιά και ακτές, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα και το ανθρώπινο κόστος του ταξιδιού. Σύµφωνα µε στοιχεία της τελευταίας χρονιάς, το 16% όλων των αφίξεων της Ιταλίας είναι απευθείας από την Τουρκία διαπλέοντας το Αιγαίο και το Ιόνιο (Calabrian Route). 12.000 άνθρωποι έφτασαν έτσι στην Ιταλία τους πρώτους 9 µήνες του 2022!

Επαναπροωθούν ναυαγούς από το Ιόνιο πίσω στην Τουρκία!

Όπως αποδεικνύουν εκατοντάδες βίντεο, µαρτυρίες και περιπτώσεις, οι φόβοι των προσφύγων για σύλληψη στην Ελλάδα και επαναπροώθηση στην Τουρκία, είναι κάθε άλλο παρά αβάσιµοι. Μια πρόσφατη περίπτωση επαναπροώθησης από το Ιόνιο πίσω στην Τουρκία είναι αποκαλυπτική: Σε τουρκικά ύδατα, πάνω σε πέντε φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, εντοπίστηκαν πρόσφατα και διασώθηκαν από το Τουρκικό Λιµενικό 110 πρόσφυγες των οποίων είχαν χαθεί τα ίχνη τρεις µέρες νωρίτερα έξω από το λιµάνι της… Φοινικούντας στη δυτική Πελοπόννησο. Οι φωτογραφίες από τη διάσωση του Τουρκικού Λιµενικού και από τους ίδιους τους πρόσφυγες, όπως και η ιστορία που διηγήθηκαν στην οργάνωση Aegean Boat Report, αποκαλύπτουν άλλη µια εγκληµατική επιχείρηση επαναπροώθησης του Ελληνικού Λιµενικού και διαψεύδουν την αµφιλεγόµενη γενικόλογη ενηµέρωση του γραφείου Τύπου του ότι τάχα κατά τη διάρκεια της ρυµούλκησης του σκάφους τους οι ίδιοι οι πρόσφυγες έκοψαν τον κάβο και έφυγαν για την Ιταλία. Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες και τα στοιχεία που δηµοσίευσε η οργάνωση, το Ελληνικό Λιµενικό ρυµουλκούσε το σκάφος των προσφύγων µε χαλασµένη µηχανή ανοιχτά της Ζακύνθου µέχρι λίγα χιλιόµετρα έξω από τη Φοινικούντα, όπου σταµάτησε σε σηµείο µη ορατό από τη στεριά. Πλησίασαν τρία σκάφη, στα οποία επιβίβασαν τους πρόσφυγες κουκουλοφόροι, καταφεύγοντας στον βίαιο ξυλοδαρµό τους όταν συναντούσαν αντίσταση. Πρώτα τους αφαίρεσαν κινητά και άλλα υπάρχοντα, εκτός από λίγα ρούχα, γεγονός που πιθανότατα εξηγεί πώς το γεωγραφικό στίγµα από κινητό κατέληγε αργότερα σε κτίσµα δυτικά της Φοινικούντας. Τους επιβίβασαν ξανά σε µεγαλύτερο σκάφος του Λιµενικού το οποίο έπλεε προς την Τουρκία µε συχνές στάσεις µεσοπέλαγα. Στο τέλος τους επιβίβασαν µε τη βία σε φουσκωτές σχεδίες, από τις οποίες είχαν αφαιρέσει το πορτοκαλί προστατευτικό κάλυµµα, και τους άφησαν ανοιχτά της τουρκικής πόλης Ντάτσα. Εκεί τους εντόπισε ύστερα από λίγες ώρες το Τουρκικό Λιµενικό, από τις φωτογραφίες του οποίου προκύπτει ότι πρόκειται για την ίδια οµάδα των προσφύγων που ρυµουλκούσε πριν από δύο µέρες το Ελληνικό Λιµενικό στο Ιόνιο!

Συνενοχή της FRONTEX

Οι παράνοµες επαναπροωθήσεις είναι επίσηµα καταγεγραµµένες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «για τα µάτια του κόσµου» οδήγησε πρόσφατα σε παραίτηση τον πρώην διευθυντή της FRONTEX Λετζέρι, µετά από έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέµηση της Απάτης (OLAF) που ερεύνησε την συγκάλυψη από την Frontex παράνοµων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Συγκεκριµένα, η OLAF καταγράφει αναλυτικά µεθοδεύσεις συγκάλυψης σε σειρά περιστατικών: Την απόφαση να αλλάξει πορεία αεροσκάφος της Frontex προς άλλη επιχειρησιακή περιοχή την ώρα που λάµβανε χώρα επαναπροώθηση βάρκας µε πρόσφυγες από το ελληνικό Λιµενικό ·  την επανειληµµένη επί σειρά ετών προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση αξιωµατούχων δικαιωµάτων της ΕΕ σε στοιχεία, πληροφορίες και συστήµατα επικοινωνίας·  την απόκρυψη βίντεο του τουρκικού Λιµενικού από αξιωµατικούς θεµελιωδών δικαιωµάτων τον Φεβρουάριο του 2021 ·  την απάλειψη αναφορών σε παραβιάσεις θεµελιωδών δικαιωµάτων από επιστολές προς τις ελληνικές αρχές, ώστε το κείµενο να είναι λιγότερο αιχµηρό πολιτικά και λιγότερο σαφές ως προς τη σοβαρότητα των γεγονότων ·  τον χαρακτηρισµό περιστατικών σαν απόρρητων για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άµυνας, προκειµένου να µην έχουν πρόσβαση σε αυτά οι αξιωµατούχοι δικαιωµάτων της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας δεν ανέφερε παρόµοιους λόγους στην έγγραφη ενηµέρωση για τα περιστατικά.

Οι διακινητές και η Τουρκία

Μόνιµη «καραµέλα» των ΜΜΕ και της κυβέρνησης είναι πως για την είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα ευθύνονται τα παράνοµα κυκλώµατα διακινητών µε την ανοχή της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Πρόκειται για αντιστροφή της πραγµατικότητας. Οι πρόσφυγες δεν είναι άβουλα όντα που εξαναγκάζονται να µετακινούνται προς την ΕΕ, ενώ στις χώρες τους και στην Τουρκία περνάνε ζωή χαρισάµενη. Επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη µε κάθε µέσο, και όταν η µόνη επιλογή που αφήνει η ΕΕ-φρούριο είναι να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε παράνοµα κυκλώµατα, απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Ούτε να ζήσουν στην Τουρκία είναι το όνειρό τους ούτε στην Ελλάδα του Μητσοτάκη. Και οι δύο χώρες είναι χώρες διέλευσης για τους πρόσφυγες προκειµένου να φτάσουν στους τελικούς τους προορισµούς στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα επιλέγει να παίξει τον ρόλο του µαντρόσκυλου της ΕΕ µε µεγαλύτερο ζήλο σε σχέση µε την Τουρκία (η οποία απαιτεί περισσότερα ανταλλάγµατα), δεν περιποιεί τιµή ούτε για τον Μητσοτάκη ούτε για τον Ερντογάν.

Οι µόνοι χαµένοι από αυτές τις πολιτικές είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, που πληρώνουν βαρύ φόρο φρικτών εµπειριών αλλά και αίµατος, και στη συνέχεια οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, που ξοδεύουν δισεκατοµµύρια ευρώ για την αποτροπή των προσφυγικών εισόδων και τη φυλάκισή τους, αντί αυτά τα χρήµατα να πηγαίνουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών όλων µας σε µια τόσο δύσκολη συγκυρία. Γι’ αυτό είµαστε 100% µε τους πρόσφυγες και απολύτως απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές του Μητσοτάκη και της ΕΕ. Και θα συνεχίσουµε να παλεύουµε µέχρις ότου τις καταργήσουµε τόσο στην Ελλάδα του Μητσοτάκη όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ της Μελόνι, του Σολτς και του Μακρόν.

Πηγή: redtopia.gr

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση