Διεθνής κατακραυγή για τη δίωξη σε Δημητρά – Ολσεν

Διεθνής κατακραυγή για τη δίωξη σε Δημητρά – Ολσεν

Από το ρεπορτάζ της efsyn.gr

του Γιώργου Παγούδη

Την ιδιαίτερη ανησυχία της για την ποινική δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά εκφράζει και η Διεθνής Αμνηστία, που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει και τα όσα είχε αναφέρει η Μέρι Λόλορ. Τότε, τον Ιούνιο και στο πλαίσιο δεκαημέρης επίσκεψης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ έκανε λόγο για «ασφυκτική επίδραση, που έχει η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας στις υπερασπίστριες και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα η ίδια, παρουσιάζοντας την προκαταρκτική έκθεσή της, είχε διαπιστώσει από τότε τη στοχοποίηση οργανώσεων και ανθρώπων που ασχολούνται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Διαπιστώσεις που βρίσκουν σύμφωνη και τη Διεθνή Αμνηστία: «Η οργάνωση ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Δημητράς γίνεται στόχος ποινικοποίησης επειδή πραγματοποιεί το νόμιμο έργο του (…) Οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders. Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια σύμπραξη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), χαρακτηρίζει «αντίποινα» τη δίωξη εναντίον Δημητρά και Τόμι Ολσεν και την καταδικάζει. Παράλληλα καλεί τα μέλη του να αποστείλουν μαζικά e-mails διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς και σε διπλωμάτες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Είκοσι μία οργανώσεις

Συνολικά 21 οργανώσεις, μέχρι στιγμής, συνυπογράφουν την ανακοίνωση της Καμπάνιας για το Ασυλο, που κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης του Π. Δημητρά (ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη & την Κατοικία, ΕΠΣΕ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Θετική Φωνή, Κίνηση Εθελοντών SCI-Hellas, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μωβ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Rights Beyond Borders, HIAS, Fenix, Legal Centre Lesvos, Refugee Biriyani and Bananas, Refugee Legal Support – έχουν προστεθεί 7 οργανώσεις στον αρχικό κατάλογο των 14 που υπέγραφαν).

68

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση