Αστυνομική καταστολή και στις κηδείες των δολοφονηθέντων Κούρδων στο Παρίσι

Αστυνομική καταστολή και στις κηδείες των δολοφονηθέντων Κούρδων στο Παρίσι

Σε κλίμα έντασης τελέστηκε χτες η κηδεία του Μιρ Περβέρ, Κούρδου τραγουδιστή που δολοφονήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στο Παρίσι, στην επαρχία Μους της Τουρκίας, παρουσία των συγγενών του.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δρόμοι που οδηγούσαν στο χωριό είχαν αποκλειστεί από αστυνομικούς που εμπόδισαν πολλές ομάδες προσώπων, μεταξύ των οποίων, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και συγγενείς του. Βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μία από αυτές τις ομάδες να έχει μπλοκαριστεί από αστυνομικούς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP και τα πλάνα που γυρίστηκαν επί τόπου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης κάνουλες νερού ενώ άνδρες, που δεν μπορούσαν να παραστούν στην κηδεία, απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Χτες έγινε επίσης η κηδεία του Αμπντουραχμάν Κιζίλ, του δεύτερου Κούρδου που σκοτώθηκε στο Παρίσι, σε ένα χωριό της Καρς, στη βορειοανατολική Τουρκία. Οχήματα της αυτοκινητοπομπής που ακολουθούσε το φέρετρο μπλοκαρίστηκαν κοντά στον χώρο όπου γινόταν η κηδεία, σύμφωνα με το Yeni Yasam, μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα. Την ίδια πληροφορία μετέφερε και η βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος DBP Σαλίχα Αϊντενίζ.

Η Εμινέ Καρά, το τρίτο θύμα της επίθεσης, ενταφιάστηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν, παρουσία μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι τρεις Κούρδοι δολοφονήθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο της κοινότητάς τους στο Παρίσι από έναν 69χρονο ρατσιστή, γνωστό στις αρχές από άλλες βίαιες πράξεις.

Πηγή: efsyn.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση