Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου

Οι Ισραηλινοί φοβούνται αντιδημοκρατική εκτροπή από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος σκοπεύει να αναθεωρήσει το νομικό σύστημα και να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Στο κέντρο του Τελ Αβίβ διαδήλωσαν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, καθώς φοβούνται αντιδημοκρατική εκτροπή από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που περιλαμβάνει κόμματα της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και της εβραϊκής υπερορθοδοξίας.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση οργάνωσης κατά της διαφθοράς με σύνθημα «Για να σωθεί η Δημοκρατία» και να αποτραπεί «η ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος» στο Ισραήλ. Κόμματα του κέντρου, της αριστεράς και η συμμαχία των αραβικών κομμάτων Hadash-Taal κάλεσαν τους Ισραηλινούς να διαδηλώσουν, με αιχμή του δόρατος τη δικαστική μεταρρύθμιση που παρουσιάσθηκε στις 4 Ιανουαρίου από τον Νετανιάχου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει το νομικό σύστημα και να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο: ένα βήμα που οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι θα καταστρέψει το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου και ισορροπιών της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, εξαιτίας της εμπλοκής του στις υποθέσεις διαφθοράς. Όπως προκύπτει, ο Νετανιάχου –που δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς– έχει καταστήσει την αναμόρφωση του νομικού συστήματος της χώρας ως κεντρικό στοιχείο της ατζέντας του.

Μαζί με τους παραπάνω, συμμετείχαν στη διαδήλωση οι αντιτιθέμενοι στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που ανησυχούν για την παρουσία ανοικτά εχθρικών προς τους ομοφυλόφιλους υπουργών στην κυβέρνηση.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την αστυνομία, ανέφεραν ότι το πλήθος στην πλατεία Χαμπίμα του Τελ Αβίβ είχε ανέλθει σε 80.000 άτομα μέχρι τις 9 το βράδυ, παρά τον δροσερό, βροχερό καιρό. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και πινακίδες που έγραφαν «Εγκληματική Κυβέρνηση», «Το τέλος της Δημοκρατίας», «Ήρθε ο καιρός να ρίξουμε τον δικτάτορα», «Κυβέρνηση Ντροπής», «Δεν υπάρχει Δημοκρατία μαζί με Κατοχή», «Ο Μπίμπι δεν θέλει δημοκρατία, δεν θέλουμε φασίστες στην Κνεσέτ», «Το Ιράν είναι εδώ», «Αγάπα τον Πλησίον σου ως Εαυτόν» κ.ά.

Τα «παιχνίδια» Νετανιάχου με τη Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δρομολογεί σχέδια αποδυνάμωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, δίνοντας στο κοινοβούλιο την εξουσία να ανατρέπει δικαστικές αποφάσεις με απλή πλειοψηφία. Θέλει επίσης να δώσει στο κοινοβούλιο τον έλεγχο του διορισμού των δικαστών και να μειώσει την ανεξαρτησία των νομικών συμβούλων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι οι μη εκλεγμένοι δικαστές έχουν υπερβολική εξουσία. Ωστόσο, οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, οι πρώην γενικοί εισαγγελείς και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ έχουν ταχτεί όλοι εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου.

Οι νομικές αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Νετανιάχου να αποφύγει την καταδίκη ή ακόμα και να «εξαφανίσει» εντελώς τη δίκη του. Από τότε που κατηγορήθηκε το 2019, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως το δικαστικό σύστημα είναι προκατειλημμένο εναντίον του.

Πηγή: efsyn.gr

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση