Παρούσα η Γκρέτα στη μάχη του Λίτσερατ – Χιλιάδες οι διαδηλωτές

Παρούσα η Γκρέτα στη μάχη του Λίτσερατ – Χιλιάδες οι διαδηλωτές

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπό έντονη βροχή το Σάββατο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν (και να αποτρέψουν) την ισοπέδωση του μικρού αγροτικού χωριού Λίτσερατ στη δυτική Γερμανία, με σκοπό να επεκταθεί το τοπικό λιγνιτωρυχείο Γκαρτσβάιλερ. 

Στην περιοχή εδώ και πολλούς μήνες συγκεντρώνονται περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, προετοιμαζόμενοι για την υψηλού συμβολισμού μάχη που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε πλήρη εξέλιξη στα εδάφη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Απέναντί τους έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

AP PHOTO

Η διάσημη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώθηκε με τους διαδηλωτές, περπατώντας μέσα από το κοντινό χωριό και περνώντας από λασπωμένα χωράφια. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάθε χωριό μένει» και «Δεν είσαι μόνος».

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι συμμετείχαν περίπου 35.000 άτομα, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 10.000 διαδηλωτές.

AP PHOTO

Από τη διαδήλωση δεν έλειψαν οι συγκρούσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν τα εμπόδια των αρχών και ορισμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο ανθρακωρυχείο. Οι αστυνομικοί απώθησαν όσους προσπάθησαν να φτάσουν στο ορυχείο, με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA να αναφέρει ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν κανόνια έξω από το χωριό Λίτσερατ (που πλέον είναι περιφραγμένο) εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που έφτασαν μέχρι εκεί. Διαδηλωτές κατήγγειλαν αδικαιολόγητη βία από την αστυνομία.

► Με τις ευλογίες του Βερολίνου -και δη των Πρασίνων, που συμμετέχουν και στην τοπική κυβέρνηση του δυτικού ομόσπονδου κρατιδίου- η γη και τα σπίτια του ημιερειπωμένου Λίτσερατ ανήκουν πλέον στον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE: τον ίδιο που επιδίωξε στο πρόσφατο παρελθόν να καταστρέψει ακόμη και το αρχέγονο δάσος Χάμπαχ.

Πηγή: efsyn.gr

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση