Ρατσιστικές… παραφωνίες στα καρναβάλια Τανάγρας και Ληξουρίου

Ρατσιστικές… παραφωνίες στα καρναβάλια Τανάγρας και Ληξουρίου

του Δημήτρη Αγγελίδη

Καταγγελίες της ΒΙΟΖΩ και ευαισθητοποιημένων πολιτών για άρματα με φουστανελάτο που κλοτσάει σκουρόχρωμο με μπόγο και γκρουπ με θέμα «Αφρικανοί». ● «Ντράπηκε και η ντροπή» σχολιάζουν αναγνώστες.

Δεν έλειψαν οι ρατσιστικές παραφωνίες στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Στο Καρναβάλι του Δήμου Τανάγρας, στο δημοτικό διαμέρισμα Ασωπίας, ένα άρμα παρουσίαζε φουστανελοφόρο που κλοτσάει σκουρόχρωμο που κρατάει μπόγο. «Ρατσιστικό ντελίριο; Μας έπιασε ταραχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ, που παρευρέθη.

Η ΒΙΟΖΩ έμαθε ότι το άρμα συμμετέχει χρόνια στο καρναβάλι στα Οινόφυτα, μόνο που παλιότερα στη θέση του σκουρόχρωμου βρισκόταν λευκός με γραβάτα, εμφανής αναφορά σε δανειστές στα χρόνια των μνημονίων. Η γραβάτα παρέμεινε στην ενδυμασία, αλλά φέτος προστέθηκε μπόγος αντί για βαλίτσα και άλλαξε το χρώμα του δέρματος.

«Μια κυρία μάς εξήγησε ότι αυτός που τρώει κλοτσιές είναι… Τούρκος (σε μια εποχή που ο τουρκικός λαός δοκιμάζεται από τον Εγκέλαδο κι εμείς τρέξαμε να βοηθήσουμε). Αλλος κύριος ισχυρίστηκε ότι αυτό το άρμα είναι από τον καιρό του ΔΝΤ και κάθε χρόνο ανανεώνεται, αλλά φέτος οι υπάλληλοι έκαναν λάθος στον αφρό χρωματισμού και έβαψαν τη φιγούρα με καφέ αντί για άσπρο!

(…Και κατά λάθος σχηματίστηκαν άφρο μαλλιά και γένια και κατά λάθος η βαλίτσα έγινε μπόγος). Καμία προσυνεννόηση; Κανένας έλεγχος; Τι κι αν τα σπίτια μας τα αρπάζουν οι τραπεζίτες και είναι αυτοί που “ρουφάνε το αίμα του λαού”, εμείς πρέπει να φοβόμαστε τον μπαμπούλα που λέγεται “πρόσφυγας” και “μετανάστης”. Και εκεί που χόρευε ο λαός, που είχε ανάγκη να ξεσκάσει… τσουπ το μήνυμα», σχολιάζει η ΒΙΟΖΩ.

Αλλά και στο καρναβάλι στο Ληξούρι Κεφαλονιάς κάποιοι θέλησαν να αναπαραγάγουν το ρατσιστικό και προσβλητικό στερεότυπο του άγριου ιθαγενούς Αφρικανού, βάζοντας σε άρμα-καλύβα καρναβαλιστές με το σώμα βαμμένο σοκολατί και σύμβολα που παραπέμπουν στον μάγο της φυλής. «Κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι αστείο να κατεβάζουν καρναβαλικό γκρουπ με θέμα “Αφρικανοί”, βάφοντας το πρόσωπό τους με blackface, και να παρελαύνουν χτυπώντας τύμπανα προσποιούμενοι τους “άγριους”. Ντράπηκε και η ντροπή», σχολιάζει αναγνώστης της «Εφ.Συν.» που έστειλε τη φωτογραφία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ληξουρίου Γεώργιος Κατσιβέλης σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το θέμα ήταν επιλογή των καρναβαλιστών και ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρατσισμού, καθώς «συμβιώνουμε με όλο τον κόσμο εδώ». Ας αναλογιστεί όμως κανείς ποια ρατσιστικά στερεότυπα διαιωνίζονται μέσα από τέτοιες γιορταστικές εκδηλώσεις, τόσο αναγκαίες, αρκεί να είναι πραγματικά για όλους, με πνεύμα συμπερίληψης και όχι στιγματισμού.

Πηγή: efsyn.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση