Ποτάμι οργής από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

Ποτάμι οργής από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη». Την οργή τους εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περίπου 80 πόλεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας ταυτόχρονα την απονομή Δικαιοσύνης και να αποδοθούν στο ακέραιο –και χωρίς καμία συγκάλυψη– οι ευθύνες, για το έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.

Ειδικότερα στην Αθήνα υπήρξε μια πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που επί 3,5 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος κι ο παλμός του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου θύμισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από το μεγάλο συλλαλητήριο του 2002 που είχε συνέπεια την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.


Ήταν τέτοιο το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε, που η πορεία για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν ακινητοποιημένη.
Για να μπορέσει μάλιστα να κινηθεί, η κεφαλή έκανε τον γύρο της πλατείας Ομονοίας, συνέχιζε μέσω της οδού Σωκράτους και από εκεί έβγαινε Πειραιώς για να ανέβει από την Ομόνοια και να κατευθυνθεί μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα.


Ωστόσο και σε αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. διεκδίκησε ρόλο… πρωταγωνιστή, επιδιώκοντας προφανώς (και) οι σημερινές συγκεντρώσεις να συνδεθούν με επεισόδια κι όχι με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τη «γνωστή» αφορμή (ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον αστυνομικών), η ΕΛ.ΑΣ. έπνιξε στα χημικά το σύνολο των συγκεντρωμένων, επιχειρώντας καταφανώς να διαλύσει τη διαδήλωση. Η αιφνίδια επίθεση με χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» πολίτες κάθε ηλικίας: από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.


Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλλουν και έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στα Προπύλαια, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.


Υπενθυμίζονται και οι προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που προηγήθηκαν, όπως ήταν το κλείσιμο σταθμών του μετρό (δυσκολεύοντας έτσι τους διαδηλωτές να μεταβούν στις συγκεντρώσεις) και η επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας από τους εμπόρους να είναι σε «απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της».

Πριν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπήρξαν πληροφορίες για 15 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τους ελέγχουν που έγιναν.
Πηγή: efsyn.gr

19

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση