Έκθεση: Η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα – Η θέση της Ελλάδας

Έκθεση: Η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα – Η θέση της Ελλάδας

Την έκθεσή της για το 2023 σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη η οργάνωση για τα δικαιώματα ILGA – Europe.

Μεταξύ 49 χωρών, η Μάλτα διαθέτει την καλύτερη επίδοση, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και τη Δανία, που ισοβαθμούν με 76%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, με την Τουρκία στην προτελευταία.

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η Πολωνία είναι η χειρότερη, ενώ στη σχετική λίστα η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση (56.69%).

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η οργάνωση.

«Ενώ ο δημόσιος διάλογος γίνεται όλο και πιο πολωμένος και βίαιος, ιδίως κατά των τρανς ατόμων, η πολιτική αποφασιστικότητα για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων αποδίδει καρπούς. Τα μεγαλύτερα κέρδη στον χάρτη αφορούν χώρες που εισήγαγαν τη νομική αναγνώριση του φύλου χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αυτοδιάθεσης. Τους τελευταίους 12 μήνες οι απαγορεύσεις του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ ατόμων (IGM – Intersex Genital Mutilation) ανεβάζουν επίσης τις χώρες στην κατάταξη», αναφέρει επίσης.

Όπως ενημερώνει η οργάνωση, οι κατατάξεις βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι πολιτικές κάθε χώρας επηρεάζουν τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Η κατάταξη καταγράφει τα νομικά πρότυπα μιας χώρας για σύγκριση με τους ευρωπαίους γείτονές της. Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100% (πλήρης ισότητα).

Γενικότερα, η ILGA-Europe παρακολουθεί κάθε χώρα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δεικτών, καλύπτοντας τα πάντα, από την ισότητα, τα οικογενειακά ζητήματα και τη ρητορική μίσους έως τη νομική αναγνώριση του φύλου, την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα ασύλου.

Όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe συνιστά:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για non binary άτομα.
  • Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου στη νομοθεσία και τις πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών και/ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλα τα παραπάνω.
43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση