Φαινόμενα… «εγέρθητω» στον χώρο του πολιτισμού

Φαινόμενα… «εγέρθητω» στον χώρο του πολιτισμού

Δύο ανησυχητικά περιστατικά που συνδέονται με τη δράση ακροδεξιών ομάδων σημειώθηκαν σε χώρους πολιτισμού το προηγούμενο διάστημα. Το ένα αφορούσε την εισβολή κουκουλοφόρων σε έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η 10μελής ομάδα των κουκουλοφόρων εμφανίστηκε στην αίθουσα τέχνης Remezzo, στην Αρετσού Καλαμαριάς, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές να κατεβάσουν τα έργα του Αντρέεφσκι και στη συνέχεια έβαλε κόκκινες κορδέλες στην είσοδο και σκόρπισε φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο. Αργότερα σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του μετώπου νεολαίας της Χρυσής Αυγής, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το ποιος κρυβόταν πίσω από αυτή τη χυδαία επίθεση. Με εντολή εισαγγελέα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη νομική διαδικασία: προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Τις ίδιες περίπου ημέρες οι διοργανωτές του 17ου Comicdom CON Athens που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (έως και αύριο) «πλήρωναν» την απόφασή τους να εξαιρέσουν από την έκθεση σκιτσογράφο γνωστό για το εθνικιστικό και alt right περιεχόμενο του έργου του. «Παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση μιας διοργάνωσης ιδιωτικής πρωτοβουλίας να αποβάλει συμμετέχοντα αν κριθεί σε οποιαδήποτε στιγμή ότι το έργο του δεν συνάδει με τις αρχές της (…)», εξήγησαν οι διοργανωτές σε όσους αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην απόφασή τους ή μίλησαν και για «λογοκρισία».

Αλλά είχαν ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου: «Την ανακοίνωση ακολούθησε ένα -κατά τα φαινόμενα οργανωμένο- κρεσέντο υβριστικών, χυδαίων και απειλητικών σχολίων, που στρέφονταν κατά της διοργάνωσης, των ατόμων που εργάζονται για αυτή και προσφάτως της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας των κόμικς, με στοχευμένες, προσωπικές επιθέσεις σε καλλιτέχνες», κατήγγειλαν με νεότερη ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, που αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών. Μοιάζουν να είναι ασύνδετα γεγονότα μεταξύ τους, έχουν όμως μια τουλάχιστον κοινή χρονική συνισταμένη.

Το ότι στο προεκλογικό τραπέζι είχε ήδη μπει μέρες πριν το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη με όλα τα επακόλουθα. Ταυτόχρονα φαινόμενα… «εγέρθητω» που είχαν καταχωριστεί σ’ ένα ζοφερό παρελθόν επέστρεψαν στον κατ’ εξοχήν ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι προάγγελοι κακών και μιας φασιστικής δράκας που πήρε πάλι αμπάριζα και τις τέχνες.

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση