Επαναφέρει την τιμωρία της πείνας στα καμπ

Επαναφέρει την τιμωρία της πείνας στα καμπ

Οι υπεύθυνοι της δομής απαγόρευσαν στα μέλη της οργάνωσης Eurorelief να διεξαγάγουν κανονικά τη διανομή φαγητού όπως γινόταν μέχρι τότε, ενώ έδωσαν εντολή σε εργαζομένους να αναλάβουν αυτή την εργασία. ● «Εκοψαν την παροχή σκόνης γάλακτος σε μητέρα με βρέφος που η ίδια, όμως, αδυνατεί να το θηλάσει», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» αλληλέγγυος.

Στο μαρτύριο της πείνας υποβάλλει εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν σε καμπ η κυβέρνηση, επαναφέροντας ξαφνικά το κατάπτυστο μέτρο της στέρησης τροφής σε όσους και όσες είτε έχουν οριστική αρνητική απόφαση ασύλου είτε έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες αλλά η γραφειοκρατία και η έλλειψη εναλλακτικής τούς κρατούν για μήνες μέσα στις δομές.

Στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη δομή του Καρά Τεπέ -ή Μαυροβούνι, όπως προτιμά να το ονομάζει η κυβέρνηση- εκατοντάδες πρόσφυγες υποβάλλονται ήδη σε αυτό το μαρτύριο, μεταξύ τους και πολλά παιδιά, ακόμη και βρέφη!

«Εκοψαν την παροχή σκόνης γάλακτος σε μητέρα με βρέφος που η ίδια, όμως, αδυνατεί να το θηλάσει», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» αλληλέγγυος, τονίζοντας ότι αυτή είναι μόνο μία περίπτωση από τους 300 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Οπως μάλιστα υπογραμμίζει, η κατάσταση για τα βρέφη είναι τραγική, μια και ένα κουτί σκόνη γάλακτος για μωρά μπορεί να κοστίζει έως και 15 ευρώ. Ποσό που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από τις εθελοντικές κατά βάση οργανώσεις που συνεχίζουν να προσφέρουν σε αυτόν τον τομέα.

Η απάνθρωπη αυτή απόφαση ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Καρά Τεπέ από την προηγούμενη Δευτέρα. Οι υπεύθυνοι της δομής απαγόρευσαν στα μέλη της οργάνωσης Eurorelief να διεξαγάγουν κανονικά τη διανομή φαγητού όπως γινόταν μέχρι τότε, ενώ έδωσαν εντολή σε εργαζομένους να αναλάβουν αυτή την εργασία. Μαζί με την εντολή έδωσαν και μια λίστα με δικαιούχους σίτισης, διευκρινίζοντας ότι πλέον ο κάθε δικαιούχος θα παίρνει μία και μόνη μερίδα, αντί της μαζικής παραλαβής από εκπρόσωπο της κάθε σκηνής, όπως συνέβαινε μέχρι τότε, και ο οποίος παραλάμβανε τον αντίστοιχο αριθμό μερίδων.

Αποτέλεσμα, να σχηματιστούν ατέλειωτες ουρές, αφού από το μέτρο δεν εξαιρούνταν ούτε καν οι οικογένειες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να εμφανίζονται με όλα τα μέλη στην ουρά προκειμένου να πάρουν ένα πιάτο φαγητό για τον καθένα. Ακόμα και αν μέλη της οικογένειας ήταν βρέφη ή υπέργηροι ή με σοβαρά κινητικά προβλήματα!

Μπροστά στο διαφαινόμενο, η πρακτική αυτή άλλαξε άμεσα και έτσι, από την Τετάρτη, τουλάχιστον οι οικογένειες που δικαιούνται -ακόμα- τροφή την προμηθεύονται μέσω ενός ατόμου που περιμένει στην ουρά και παραλαμβάνει τον αντίστοιχο αριθμό μερίδων. Ωστόσο οι άλλοι τριακόσιοι εδώ και πέντε ημέρες βιώνουν ένα από τα πιο τρομερά μαρτύρια, αφού μεταξύ άλλων οι συγκεκριμένοι δεν εισπράττουν ούτε το ασθενικό μηνιαίο βοήθημα των 90 ευρώ…

Θυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε εφαρμόσει και στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2022, με τον κ. Μηταράκη τότε να δηλώνει ότι βάσει της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μόνο όσοι αιτούνται διεθνή προστασία θεωρούνται «ωφελούμενοι που δικαιούνται τις υλικές προϋποθέσεις υποδοχής, επομένως και σίτιση». Μια πρακτική όμως που εξέθεσε για πολλοστή φορά τη χώρα σε όλη την Ευρώπη και υποχρέωσε την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, να υπενθυμίσει πως οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες «να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι θα λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά». Υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της κάτω από το πλήθος διαμαρτυριών που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος, ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική ήταν τότε και η έμμεση απειλή παραίτησης του Μάνου Λογοθέτη, γενικού γραμματέα Υποδοχής, που σε δηλώσεις του στον Guardian αρνήθηκε μεν τις καταγγελίες ως κατασκευασμένες από ΜΚΟ, δηλώνοντας όμως ότι θα παραιτηθεί αν ισχύουν. «Αν υπάρχουν δέκα πρόσφυγες στη χώρα που τους έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε τρόφιμα, θα παραιτηθώ», έλεγε τότε.

Στην κατάσταση αυτή είναι δύσκολο να υπολογιστεί άμεσα πόσοι ακριβώς άνθρωποι βρίσκονται σήμερα. Στα καμπ των νησιών ζουν περί τους 4.000 πρόσφυγες, με την πλειονότητά τους να είναι στη Λέσβο όπου κρατούνται 2.576 άνθρωποι και οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση