Ο αγώνας που δίνουν Αφγανές μόνες μητέρες στην Ελλάδα μέσα από σκίτσα

Ο αγώνας που δίνουν Αφγανές μόνες μητέρες στην Ελλάδα μέσα από σκίτσα

Για τις αυξημένες προκλήσεις και τους κινδύνους στην Ελλάδα, για τραύματα από τη βία και την εκμετάλλευση αλλά και την ελπίδα τους για μια φυσιολογική ζωή, για τα παιδιά τους και τις ίδιες, μιλούν, μεταξύ άλλων, στην «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) μόνες μητέρες από το Αφγανιστάν που βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα.

Η οργάνωσε μίλησε με έξι γυναίκες, που έχουν αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης και μη ασφαλή περιβάλλοντα κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και σήμερα ζουν σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας, και παρουσιάζει με εικόνες τις ιστορίες τους χάρη στη συνεισφορά της φωτογράφου και σκιτσογράφου Marily Stroux.

Σε 9 σκίτσα αποτυπώνονται λόγια των γυναικών, καθώς σκέφτονται και συζητούν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους αλλά και κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, την προσπάθεια να βρουν ασφαλείς χώρους για τα παιδιά τους και τις ίδιες, τα σημερινά προβλήματα στα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, τη δική τους πορεία προς την ένταξη στην κοινωνία.

Η RSF τονίζει ότι μητέρες αυτές προσπαθούν «να προσαρμοστούν σε έναν νέο ρόλο, καθώς είναι πλέον επικεφαλής των οικογενειών τους και αποκλειστικές φροντίστριες των παιδιών τους, γεγονός που εντείνει περαιτέρω την ανάγκη τους για προστασία και υποστήριξη. Επισημαίνουν την πρώτη τους προτεραιότητα: να βρουν, επιτέλους, ασφάλεια για τα παιδιά τους και τις ίδιες. Περιγράφουν τις τραυματικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους προς την Ευρώπη.

»Νιώθοντας πλέον εγκλωβισμένες σε απομακρυσμένους καταυλισμούς, προσπαθώντας να διαχειριστούν τις διαδικασίες των αιτημάτων ασύλου τους και τη διεκπεραίωση θεμάτων επιμέλειας χωρίς ενημέρωση, χωρίς επαρκείς υπηρεσίες και χωρίς την έγκαιρη λήψη της δικαιούμενης χρηματικής βοήθειας, μιλούν για τη δική τους πορεία προς την ένταξη στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουν την ανάγκη να εργαστούν και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, ενώ στερούνται ασφαλών χώρων φιλικών προς τα παιδιά. Ωστόσο, παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι φωνές τους αντανακλούν επίσης τη δύναμη και την ελπίδα τους για μια φυσιολογική ζωή, για τα παιδιά τους και τις ίδιες».

Η οργάνωση σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τις μόνες μητέρες μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περιέχουν μόνο την κατανομή των αιτούντων άσυλο ανά φύλο, ηλικία και εθνικότητα. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠ.Υ.Τ.) παρέχει στατιστικά στοιχεία για τις μονογονεϊκές οικογένειες εν γένει, τα οποία είναι διαθέσιμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022».

Η RSA έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση όλων αυτών των γυναικών.
► Μπορείτε να δείτε όλα τα σκίτσα εδώ.

Πηγή: efsyn.gr

56

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση